Veelwijverij (polygamie) is slecht voor de (gezondheid van de) man. Mannen met meer dan een vrouw hebben een meer dan vier keer groter kans op een hartaandoening en hoe meer vrouwen, hoe groter dat risico wordt, zo maakte Amin Daoulah bekend op een cardiologencongres in Abu Dhabi. Daoulah is cardioloog aan het Koning Feisal-ziekenhuis in Djedda (Soedi-Arabië)
Daoulah: “Er is bewijs dat getrouwde mensen langer leven en gezond zijn dan niet getrouwden, maar er is geen onderzoek gedaan naar de effecten van veelwijverij op de hartgezondheid. Polygamie komt voornamelijk voor in Noord- en West-Afrika, het Middenoosten, Midden- en Zuidoost-Azië.” De onderzoekers keken naar de relatie tussen het aantal vrouwen die de mannen hadden en naar aandoeningen aan de kransslagaders en naar uitkomsten van hartonderzoek in vijf ziekenhuizen in Soedi-Arabië en de Arabische Emiraten. Het ging daarbij om de mate van dichtslibbing van die kransslagaders.
Van de 687 getrouwde mannen die deelnamen aan de proef was de gemiddelde leeftijd 59. 56% had suikerziekte, 57% hogebloeddruk en 45% een ‘geschiedenis’ met de kransslagaderen. Dat ziet er niet erg best uit. Ongeveer tweederde had een vrouw (60%), 19% twee, 10% drie en 3% viervrouwen (ongetrouwden mochten niet meedoen of bestaan niet in het onderzoeksgebied;as). De ziektecijfers hingen sterk af van het aantal vrouwen dat de mannen hadden. Mannen met meer dan een vrouw leven veelal buiten de steden, zijn rijker en ouder en hebben vaker een omleidingsoperatie achter de rug. Daoulah: “Polygamie komt vaker voor op het platteland, waar het acceptabeler is en waar men gewend is jong te trouwen. Ook in de gebieden die we bekeken kwam dat vaker voor op het platteland dan in stedelijke gebieden. Polygamisten hebben een hoger inkomen nodig, daarvoor nemen ze een extra baan of moeten naar de stad voor de beter betaalde banen. Dat kan extra spanning opleveren.”
De onderzoekers vonden een duidelijk relatie tussen het aantal vrouwen en de hartconditie. “Er was een overtuigend verband tussen het aantal vrouwen en de ernst en aantal verstoppingen van de kransslagaders. Dat zou met de inspanningen te maken kunnen hebben om meer inkomsten te genereren en het onderhouden van verschillende huishoudens. Elk huishouden moet zijn deel krijgen en het lijkt er op dat de spanning die dat meebrengt aanzienlijk is.” Hij voegt daar wel aan toe dat om definitieve conclusies te trekken ook ander zaken zullen moeten worden onderzocht zoals fysieke activiteit, mate van intimiteit, eetgewoontes en inteelteffecten. Daoulah: “Tussen polygamie en hartziekten bestaat een verband, maar polygamie hoeft niet noodzakelijkerwijs de bron te zijn.” Michel Komajda, voormalig voorzitter van Europese cardiologenvereniging, stelt dat stress en hartziektes met elkaar te maken hebben. “Het zou interssant zijn om te kijken wat het effect van polygamie is op vrouwen.”
Bron: Science Daily