Een 19-jarige vrouw heeft in België een nieuw oor gekregen dat gekweekt werd op haar voorarm. Het gaat om een prothese die ‘bekleed’ werd met bloedvaten en huid uit haar arm en vervolgens werd getransplanteerd. De transplantatie is een wereldprimeur, zo schrijft de Franse krant Le Soir.
De 19-jarige vrouw leed aan huidkanker en moest haar oor laten amputeren om de tumor volledig te kunnen verwijderen. Ze kreeg een soort magneet ingeplant waarop ze een kunstoor kon bevestigen. “Ze vertelde me dat ze een hekel had aan die prothese omdat ze telkens ze het oor verwijderde opnieuw werd geconfronteerd met de kanker”, zegt chirurg Afshin Yousefpour van het Chirecziekenhuis in Brussel, die de operatie uitvoerde. Yousefpour ging op zoek naar een prothese die hij zou kunnen bekleden met bloedvaten en huid van de patiënte zelf om afstoting te vermijden. In de Verenigde Staten is al eerder een oor geconstrueerd, maar dat gebeurde met kraakbeen dat uit de ribben van de patiënt was gehaald. “Mijn patiënte heeft al zoveel operaties achter de rug, ik wou haar niet opnieuw onder het mes laten gaan. Bovendien is er altijd een risico op overlijden”.
De chirurg vond een bedrijf dat oorprotheses maakt uit poreus polyetheen. Omdat het niet mogelijk was de prothese onder de hoofdhuid aan te brengen, besloot hij het oor te kweken onder de huid van de voorarm van zijn patiënte. De huid werd gedurende zes weken uitgerekt door middel van een ballonnetje. Toen de huid ‘gereed’ was, werd het ballonnetje vervangen door de prothese. Na nog eens zes weken had de huid de vorm van het oor aangenomen en kon het naar zijn juiste plaats getransplanteerd worden. Het kunstoor werd ook voorzien van bloedvaten en verbonden met de intact gebleven gehoorgang van de patiënte. “Deze techniek is bedoeld voor mensen bij wie het lokale weefsel niet geschikt is voor de reconstructie van een oor”, zegt Yousefpour. Hij hoopt dat met deze primeur nieuwe mogelijkheden worden onderzocht, zodat het construeren van nieuwe oren of neuzen in de toekomst eenvoudiger en natuurgetrouwer wordt. “Echt kraakbeen geeft een natuurlijker resultaat. Bovendien gaat het dan uitsluitend om levend weefsel. Met een prothese blijft er een risico op infectie.”
Bron: De Morgen