Volgens het Internationale energieagentschap (IEA) is het mogelijk dat over 15 jaar 60% van de stroom groen is. De uitstoot van broeikasgassen zou op zijn laatst binnen vijf jaar op zijn maximum (moeten) zijn.
Tot nu toe hebben nog maar 40 landen hun doelen voor het verminderen van de broeikasgasuitstoot gehaald. Dat zou betekenen dat de veelgenoemde doelstelling van maximaal 2 graden aardopwarming niet zal worden bereikt. Die huidige doelen zouden een opwarming van 2,6 graden aan het eind van deze eeuw betekenen en verdere stijging daarna. De IEA heeft uitgerekend hoe we de ommekeer kunnen bewerkstelligen. Wezenlijk daarbij is wat de landen op de komende klimaatconferentie in Parijs zullen beslissen. Als de landen het erover eens kunnen worden dat de broeikasgasuitstoot in 2020 het maximum bereikt, dan zouden wind, zon en waterkracht al over 15 jaar kolen en olie als belangrijkste bronnen voor de elektriciteitsopwekking van de troon kunnen stoten, zo stelt het agentschap. De energieopwekking zelf is een belangrijke bron van het voornaamste broeikasgas kooldioxide. De energiesector levert twee keer zoveel broeikasgassen als andere energieverbruikers tezamen. “Elk akkoord dat in Parijs bereikt wordt zal zich op de energiesector moeten concentreren”, zegt hoofdeconoom van de IEA Fatih Birol. “In 2030 zou 60% van de elektriciteit van hernieuwbare bronnen kunnen komen.” Volgens Birolis is de uitstoot in 2014 voor het eerst wereldwijd niet gegroeid, ondanks een economische groei van 3%. Onlangs verklaarde de grootste industrielanden, de G-7, in deze eeuw de fossiele brandstoffen er geheel aan te zullen geven. Dat klinkt niet bijzonder daadkrachtig, maar de verklaring wordt toch als belangrijk gezien. Sommige investeerders, zoals pensioenfondsen, halen hun geld al weg bij bedrijven die op fossiel blijven gokken. China, die de VS is gepasseerd als grootste smeerpoets, zou in 2014 voor het eerst niet meer kooldioxide hebben uitgestoten met zijn kolencentrales dan het jaar ervoor en dit jaar lijkt er zelfs een daling in te zitten, zo stelt Greenpeace. Economische groei en de uitstoot van broeikasgassen lijken te worden losgekoppeld.
Om de 60% groene stroom te halen, zal de opwekking efficiënter, de kolencentrales opgedoekt en de subsidies en facilitering van fossiele brandstoffen afgeschaft moeten worden. De investeringen in hernieuwbare elektrische energie zal tot 2030 moeten worden verhoogd van 270 miljard dollar naar 400 miljard (€ 360 miljard). Overigens zijn de voortekenen voor ‘Parijs’ niet erg gunstig. Op een voorbereidingscongres in Bonn (D) zijn de deelnemende landen het op een punt eens geworden, terwijl op zo’n 223 andere punten de zaken zijn doorgeschoven.
Bron: der Spiegel