Staat van het klimaat: weer warmer

Noordpoolijsmetingen

Metingen van de dikte van het Noordpoolijs

Het wordt steeds warmer en het water stijgt, zo blijkt het het jongste klimaatverslag van het Amerikaanse oceanografische en atmosferische instituut NOAA. Het rapport richt zich vooral op de oceanen. Daarvan zouden de gemeten oppervlaktetemperaturen de hoogste zijn die in 135 jaar zijn gemeten. Ook het zeepeil zou hoger zijn dan ooit gemeten, deels veroorzaakt door uitzetting als gevolg van hogere temperaturen.
Volgens oceanograaf Greg Johnson van NOAA, komt 93% van de door de mens veroorzaakte warmte in de oceanen terecht. Die warmte zorgt daar voor allerlei veranderingen in het weer. Vooral in de Stille Oceaan schieten die weersveranderingen door. Aangevuld door El Niño kan in de Stille Oceaan een opwarming ontstaan, aangeduid met de Blob, en een opwarming op grotere schaal, de pacifische oscillatie gedoopt, die samenvalt met een snellere opwarming van de aarde. Volgens Johnson zijn er al subtropische vissen voor de kust van Alaska gesignaleerd.
Meer dan 400 onderzoekers hebben een bijdrage geleverd aan het 292 bladzijden tellende rapport, het 25ste jaarverslag over de staat van het klimaat. Het aantal wervelstormen lag licht boven het gemiddelde (91 tegenover 82).  De temperaturen gemeten in de permafrost in Alaska 20 m onder de grond zijn de hoogste ooit gemeten. De gletsjers blijven slinken, zij het niet in recordtempo. Voor het derde achtereenvolgende jaar kromp het Antarctische zeeijs in recordtempo. Op de Noordpool werden geen records gebroken, maar de afkalving gaat door. Volgens Jeff Severinghaus van het Scripps-instituut voor oceanografie zou de aarde bij de jaarlijkse controle bij de huisarts te horen krijgen dat ze zwaar ziek is.

Bron: New York Times

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.