‘Kwantumcomputer’ D-Wave schaalt op

De nieuwe 1000-kwantumbitchip van D-Wave (2X)

De nieuwe 1000-kwantumbitchip van D-Wave (2X)

Het Canadese bedrijf D-Wave Systems in British Columbia dat, naar eigen zeggen, het enige bedrijf ter wereld dat kwantumcomputers  verkoopt, heeft een nieuw model aangekondigd, D-Wave 2X, dat vijftien keer sneller zou zijn dan gewone bureaucomputers. Volgens door het Britse blad New Scientist geraadpleegde deskundigen zou het bedrijf bij de bepaling van het rekenvermogen van de 1000 kwantumbits niet helemaal eerlijk hebben gespeeld. De vorige computer van D-Wave Systems had een processor met 512 kwantumbits.

D-Wave vergeleek de prestaties van de 2X met optimalisatieprogramma’s voor pc voor, bijvoorbeeld, de berekening van de samenstelling van de beste voetbalploeg afhankelijk van de eigenschappen van de individuele spelers. De 2X zou dat twee tot vijftien keer sneller doen dan een pc. Als de invoertijd en het uitlezen van het resultaat buiten beschouwing worden gelaten, de pure rekentijd, dan was de 2X acht tot zeshonderd keer sneller. “Dat is opwindend nieuws”, zegt Colin Williams van D-Wave Systems. “Deze programma’s zijn sterk geoptimaliseerd om te kunnen wedijveren met  D-Wave-machines. Bij de vorige chip was het om het even, maar nu is er duidelijk onderscheid.” Die vergelijking bij optimalisering is tamelijk lastig. De beste oplossing is veel moeilijker te vinden dan een aardige. D-Wave gaf de machine 20 microseconden rekentijd. De pc’s mochten er zo lang over doen als nodig was om met een resultaat te komen.
Volgens  Matthias Troyer van het ETH  in Zürich (Zwi) is dat nauwelijks eerlijk. Een juiste vergelijking zou de tijd moeten meten die het beste antwoord kost. “Mijn eerste indruk is dat ze een vergelijking hebben gezocht, waarbij hun machine het best zou afsteken.” Het lijkt, vindt hij, een beetje op een wedstrijd tussen een sprinter en een marathonloper, waarbij de sprinter het eerst gaat en het eindpunt bepaalt op het moment dat ze moe wordt. De marathonloper moet die prestatie op de korte afstand zie te verbeteren, maar zou zeker winnen als de wedstrijd langer was geweest. Troyer: “Het is niet duidelijk of de wedstrijd ergens goed voor was.” Volgens Williams zijn de klanten niet geïnteresseerd in de beste oplossingen, maar in goede antwoorden. “Dat is veel realistischer.” Ook zijn er vragen te stellen over de gebruikte computers. D-Wave gebruikte Xeon E5-2670-processors met een kern, maar die chip heeft acht kernen en de meeste pc-processoren hebben er minstens vier. Meer kernen in een processor versnelt het rekenproces. Volgens Williams verdubbelt het aantal kernen de rekenprestatie niet. “Je hebt, verondersteld dat de communicatie tussen de kernen niet voor vertraging zou zorgen, 600 klassieke kernen nodig om ons resultaat te evenaren.”
Volgens Umesh Vazirani van de universiteit van Californië in Berkeley zou je andere pc’s moeten gebruiken voor een vergelijk. Zo worden vaak computers met grafische processoren gebruikt voor ‘massief’ parallel rekenen. “De juiste vergelijking is die simulaties te doen met behulp van grafische processoren en zo lang dat niet is gebeurd zegt dat niet veel.” Volgens Williams zal dat ook gaan gebeuren.
Uiteindelijk is het de bedoeling dat met kwantumcomputers de heel grote en ingewikkelde problemen kunnen worden aangevat en D-Wave stelt niet dat dat met dit model gebeurt. “Dat is goed teken”, zegt Troy. Eerder in 2013 had het bedrijf wat al te boude uitspraken gedaan. Troyer: “Ik denk dat ze wat serieuzer zijn geworden in hun uitlatingen.”

Bron: New Scientist

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.