Zeven keer meer bomen op aarde dan gedacht door deskundigen

Houtkap bossen

Elk jaar verdwijnen er weer miljarden hectaren bossen

Een jongerengroep verbonden aan de VN had het plan opgevat om 1 miljard bomen te planten. Ze vroegen aan klimaatdeskundige Tom Crowther van de Yale-universiteit (VS) of dat zou helpen tegen de aardopwarming. Dan zullen we eerst moeten tellen hoeveel bomen er op aarde staan, stelde hij en hij sloeg aan het tellen. Hij en zijn medetellers kwamen tot 3 biljoen (3 000 000 000 000), ofwel 422 bomen voor iedere aardbewoner. Eerdere schattingen kwamen uit op minder dan eenzevende: 400 miljard. Overigens is die 3 biljoen bijna de helft (5,6 biljoen) van het aantal dat er op aarde stond voor de mens de aarde bevolkte, schatten de onderzoekers. Ze kwamen tot die 3 biljoen op basis van satellietbeelden en 429 775 metingen op de grond.
Elk jaar worden er zo’n 15 miljard bomen gekapt en maar 5 miljard bomen geplant. In dit tempo zijn alle bomen over 300 jaar van de aardbodem verdwenen. Dat is het werk van mensen en slecht voor het klimaat, want bomen, is nog steeds de gedachte, verminderen de kooldioxideconcentratie in de atmosfeer. Van die 3 biljoen bomen staat bijna de helft (1,4) in tropische en subtropische wouden, maar daar is het verlies aan bomen ook het grootst. Met zoveel bomen helpt het planten van 1 miljard exemplaren niet erg tegen de aardopwarming, concludeert Crowther, maar, gelukkig, hield die wetenschap de jonge ‘planters’ niet tegen. Ze verhoogden zelfs hun doelstelling tot 18 miljard bomen. Daar zal heel wat tijd overheen gaan, decennia, en het zal lastig zijn ruimte te vinden, maar volgens Crowther is dat te doen.
Sommigen vragen zich af wat je met de kennis van het aantal bomen op aarde moet. Crowth zegt dat de groep onderzoekers zich die vraag ook gesteld heeft, maar tot de conclusie gekomen is dat die kennis helpt bij pogingen het tij te keren. Als je weet dat een jaguar een bepaald aantal bomen nodig heeft om te overleven dan is dat nuttige kennis bij het herstellen van de leefomgeving van die grote kat, zegt de Yale-onderzoeker. Bovendien zet het de mensen aan het denken over het herplanten van bomen.

Bron: ABC News

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.