Met zorgvuldig bosbeheer in het Amazonegebied zou het bos zich in zeven tot 21 jaar weer volledig herstellen, denken Zwitserse onderzoekers. Het verstandig beheer van die oerwouden zou volgens de onderzoekers een sleutelrol vervullen bij het wegvangen van koolstof uit de atmosfeer.
Dat herstel in zeven tot 21 jaar is snel in vergelijking met de periode die er volgens onderzoeker Ervan Rutishauser van CarboForExpert in Zwitserland en CIRAD in Frankrijk. “Bij commerciële kap duurt de herstelperiode tot bijna een eeuw.” Ongeveer de helft van de overblijvende bossen is bestemd voor de houtproductie en toch is er nog maar weinig bekend over hoe bossen zich op regionaal niveau herstellen na kap. Om dat uit te zoeken zijn Rutishauser en zijn collega’s kennelijk voor het eerst op grote schaal nagegaan hoe dat in zijn werk gaat in het hele Amazonegebied. Dat was mogelijk door de ontwikkeling het bosobservatorium in het Amazonegebied, een netwerk dat beoogt de langetermijneffecten van kap in tropische regenwouden te onderzoeken. Doel was te kijken hoe snel bossen zich herstellen. Ook wilden ze uitzoeken wat de belangrijkste variabelen zijn bij dat herstel. Bij een kap van 10 tot 30 m3 hout per ha kwamen ze uit op een hersteltijd tussen de 7 en 21 jaar. De hersteltijd hing bijna alleen af van de hoeveelheid gekapt (en vernield) hout. Rutishauser: “Dat betekent dat die hersteltijd niet erg anders is over het hele Amazonegebied, ondanks de bekende noordoost/zuidwest-gradiënt.”
De uitkomst zou kunnen dienen als nuttig hulpmiddel voor bosbeheerders en politici, stellen de onderzoekers, maar ze constateren ook dat de praktijk anders laat zien en de bossen steeds meer plaatsmaken voor weidegebieden en plantages. Rutishauser: “De houtproductie zal altijd een belangrijke drijfveer zijn voor bosbeheer. Ons doel is wetenschappelijk bewijs en een belangrijke richtlijn te leveren om duurzaam bosbeheer mogelijk te maken.”
Bron: EurekAlert