Het moest er natuurlijk van komen. Studenten racen met zonneauto’s, robots voetballen tegen elkaar, dus waarom geen wedstrijd tussen nano-autootjes? Vandaag is in Toulouse (F) de presentatie van de vijf deelnemende teams met hun voertuig. Volgend jaar oktober moet het dan gebeuren: de eerste race voor nano-autootjes. Een ploeg komt uit Duitsland, een uit Japan, een uit Frankrijk en twee uit de VS.
Het parcours is natuurlijk heel bijzonder. Dat wordt atoom voor atoom aangelegd op een gouden ondergrond. De nanovoertuigjes moeten daar hun kunsten vertonen. Ze worden aangedreven door elektriciteit. Het gaat er net als in de grotemensenwereld om het parcours zo snel mogelijk af te leggen. De wedstrijd is bedacht door Christian Joachim, onderzoeksdirecteur van de Franse organisatie CNRS, en Gwénaël Rapenne, hoogleraar aan de universiteit van Toulouse III. Nog tot oktober volgend jaar hebben de deelnemers de tijd om hun voertuigen te maken en te beproeven.
Uiteraard is de koers niet met het oog te aanschouwen. De kijkers gebruiken een tunneleffectmicroscoop om de wedstrijd te kunnen volgen. Elk team heeft de mogelijkheid via schermen zijn autootje te sturen. De race zal via internet te volgen, is de belofte. De vijf teams zijn:
- De NanoMobile club van CNRS en de universiteit van Toulouse III – Paul Sabatier stuurt geholpen door Gwénaël Rapenne.
- Het Nano-car Team van de universiteiten van Rice (Texas) en Graz (Oos) met aan het stuur in 2016 James Tour (Rice) en Leonhard Grill (Graz).
- De Nano-windmill Company van de TU Dresden met Francesca Moresco aan het stuur.
- Het Ohio Bobcat Nano-wagon Team van de universiteit van Ohio (VS) met bestuurders Saw Wai Hla en Eric Masson.
- Het Nano-Vehicle MANA-NIMS Team van het Mana-Nims-instituut in Tsukuba (Jap) met Waka Nakanishi als bestuurder.
Bron: Futura-Sciences