Zelfs het korstse elektronische bericht vanaf je computer verstuurt levert een bijdrage aan het broeikaseffect. Elke e-mail zou goed zijn voor 4 g CO2. Als je 65 berichten verstuurt heb je net zo veel kooldioxide de atmosfeer ingestuurd als dat je 1 km met een auto rijdt. Papier is milieuonvriendelijk, roepen aanhangers van het elektronische leven altijd, maar al die elektronica is ook niet schuldvrij. Twee uur tv-kijken op een plasmascherm levert bijna een pond aan CO2 op.
Het punt is natuurlijk dat al die elektronica draait op energie. Datapakhuizen zijn grote energievreters. Een e-bericht met een bijlage doet de uitstoot al snel oplopen naar 50 g koolstofdioxide. Verstuur je vijf berichten met een grote bijlage, dan komt dat neer op het verbranden van 120 gram steenkool. Een ongewenst bericht betekent 0,3 gram CO2-vervuiling, zelfs al wordt het niet geopend. De wereldwijde ecologische voetafdruk van spam is op jaarbasis gelijk aan wat 3,1 miljoen auto’s met een verbruik van 7,6 miljard liter benzine per jaar uitstoten aan broeikasgassen. Googlen kost 0,2 gram CO2 per keer; op een moderne klapdoos, op een oud bureaubeest loopt het gauw op tot 4,5 gram. Een sms’je? Ook al goed voor 0,014 gram uitstoot van koolstofdioxide.
Kunststof blijkt minder slecht voor het klimaat dan papier. De ecologische voetafdruk van plastic zakjes is gemiddeld zo’n 10 gram CO2-uitstoot. Bij de papieren versie is dat vier keer meer.
Een glas bronwater heeft een 1150 keer grotere uitstoot tot gevolg dan een glas kraanwater. Een flesje van een halve liter uit de rekken van de supermarkt is goed voor 160 gram CO2-uitstoot, tegenover 0,14 voor evenveel kraanwater. Cappuccino? Lekker, maar wel een ecologische voetafdruk van 235 gram uitstoot aan broeikasgassen. Dat is deels te verklaren door het eet- en poepgedrag van de koe die de melk moet leveren. Een kopje zelfgemaakte thee of koffie brengt de uitstoot op 21 gram.
Tv-toestellen zijn grote slokops. Hoe groter het scherm, hoe vervuilender. Daarbij is een plasmascherm slechter dan een scherm met vloeibare kristallen. Twee uur tv-kijken op een 62 cm plasmascherm pompt 440 gram koolstofdioxide de lucht in. Dat is ongeveer evenveel als een auto die 1,6 km rijdt. Doe je hetzelfde op een lcd-scherm dan kom je op ongeveer een kwart uit.
Bron: De Morgen