“Ideeën aardopwarming compleet absurd”

Aardopwarming 4Volgens Richard Tol econometrist en klimaat-onderzoeker aan de universiteit van Sussex (Eng) is het idee dat onze kleinkinderen gevaar lopen door de aardopwarming volkomen absurd. Tol won in 2007 als lid van het internationale klimaatforum (IPCC) de Nobelprijs voor de vrede, maar in 2013 weigerde hij het nieuwe klimaatrapport samen te vatten omdat hij dat te negatief vond. Vuile lucht en armoede zijn in zijn ogen  veel grotere bedreigingen voor het welzijn van de mensheid en de onderzoekers van het KNMI moeten zich volgens hem vooral bepalen tot het voorspellen van het weer, omdat ze van het klimaat totaal geen verstand hebben, zegt hij in een vraaggesprek met het Algemeen Dagblad.
“Er is geen enkele reden om aan te nemen dat klimaatverandering nu zo verschrikkelijk is. Tenzij je fondsen werft voor Greenpeace of een politicus bent die zich als redder van de mensheid presenteert. Dan heb je er baat bij om de boel te overdrijven. De realiteit is dat het klimaat nauwelijks invloed heeft op ons welzijn en onze welvaart. Er wonen gelukkige en rijke mensen in bloedheet Singapore maar ook in steenkoud Canada. Er zijn mensen ongelukkig en arm in bloedheet Kenia maar ook in steenkoud Mongolië. Klimaatverandering is ook niet het belangrijkste milieuprobleem. Vieze lucht veroorzaakt op dit moment grofweg 4 miljoen doden per jaar. Het VN-klimaatpanel IPCC stelt dat we aan het eind van deze eeuw maximaal een miljoen doden kunnen toeschrijven aan klimaatverandering. Dus een probleem dat over honderd jaar een miljoen doden veroorzaakt, is belangrijker dan een probleem dat nu miljoenen doden veroorzaakt? Volstrekte nonsens.”
Tol vindt de verhalen over het breken van warmterecords, smeltend Poolijs en zeespiegelstijging massahysterie. Hij vergelijkt de maximale stijging van de aardtemperatuur van 5 graden met het verschil tussen de temperatuur ’s morgens en ’s middags op een gewone dag in het jaar. Hij ontkent niet dat het warmer wordt, maar dat hoeft niet beslist een gevolg van klimaatverandering te zijn. “Als dat wel zo, dan zijn die gevolgen eerder subtiel dan dramatisch.” Hoe hij dat weet terwijl hij erkent dat er nog zo weinig bekend is over hoe het klimaat reageert op allerlei ontwikkelingen is mij duister. Van de klimaatkennis van de onderzoekers van het KNMI heeft hij geen hoge pet op (“nul expertise”), maar hij is zelf een eenvoudige econometrist. Dat lijkt me toch ook niet echt de studie waarmee je je kwalificeert als klimaatonderzoeker.
Hij zegt ook zinnige dingen in het gesprek. Bestrijden van broeikasgassen is heel simpel: hef belasting op de uitstoot ervan en verlaag, bijvoorbeeld, de loonbelasting. “Voor zo’n koolstofbelasting heb je aan drie ambtenaren op het ministerie van Financiën genoeg, want zo ingewikkeld is het heffen ervan niet. Bedrijven kunnen zich ondertussen concentreren op schonere vormen van energie. Technisch is het mogelijk.”
Hij maakt zich geen zorgen over de toekomst van zijn kinderen. “Geen moment. Ik wind me ook vreselijk op als ik mensen als Al Gore hoor zeggen dat hij zich zorgen maakt om de toekomst van zijn kleinkinderen. Complete waanzin.” De zeespiegel stijgt volgens Tol hooguit aan halve meter. Daar hebben rijke landen als Nederland geen probleem mee, wel arme als Bangla Desh. “Armoede is een groter probleem dan klimaatverandering.  Help je de armen door de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen of door de armoede te bestrijden? Een belangrijke vraag waarop nog niemand een duidelijk antwoord heeft.” Ik houd van eenzame wolven, maar of die dan ook meteen de waarheid in pacht hebben…

Bron: De Morgen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.