Hersenontsteking oorzaak Alzheimer (?)

Alzheimerhersens met microgliacellen

In hersens van Alzheimerpatiënten komen meer microgliacellen voor dan in gezonde hersens, hetgeen duidt op ontstekingen (foto: Carol Colton, Duke-universiteit)

De ziekte van Alzheimer tiert welig in de westerse wereld en er wordt veel onderzoek gedaan naar de oorzaken van die hersenziekte. Buiten allerlei speculaties heeft dat vele onderzoek echter nog niet al te veel opgeleverd. Nu denken onderzoekers van de universiteit van Southampton (GB) dat hersenontsteking daar een rol bij speelt. Ontstekingsremmers zouden gedrags- en geheugenstoornissen die gelieerd zijn aan de ziekte bij muizen zijn tegengegaan.

De ziekte van Alzheimer schijnt al lang geassocieerd te worden met het ineenstorten van het afweersysteem in de hersens, maar het nieuwe onderzoek geeft aanleiding te denken dat hersenontsteking niet het gevolg van de ziekte is, maar de aanstichter. De onderzoekers bekeken hersenweefsel van gezonde hersens en van zieke hersens. De Alzheimerhersens bevatten meer cellen van het afweersysteem van de hersens, de microgliacellen, dan de gezonde hersens.

Vervolgens verlegden de onderzoekers hun aandacht naar de microgliacellen in de hersens van muizen die waren opgezadeld met een vorm van Alzheimer. De muizen kregen een taurine-achtige stof (taurine is een natuurlijk zwavelbevattend zuur) toegediend om de groei van het aantal microgliacellen te stoppen. Bij onbehandelde muizen raakten steeds meer verbindingen tussen de hersencellen in het ongerede, in tegenstelling tot wat er bij de behandelde Alzheimer-‘patiëntjes’ gebeurde. Die hadden dan ook (?) minder problemen met gedrag en geheugen en ondertussen bleef het afweersysteem van de hersens goed functioneren (het aantal microgliacellen bleef op het gezonde peil). De behandeling voorkwam echter niet de aangroei van beta-amyloïde-klonteringen, de plaques die door sommige wel als oorzaak van de ziekte van Alzheimer worden gezien. Volgens de onderzoekers zouden de proeven zo goed als zeker hebben aangetoond dat de microgliacellen en de ontsteking belangrijk zijn bij het voortschrijden van de ziekte. De wetenschappers gaan nu op zoek naar samenwerking met een farmaceutisch bedrijf om een medicijn te vinden dat bij mensen beproefd kan worden. De taurine-achtige verbinding die aan de Alzheimermuizen werd gegeven grijpt aan op een receptor aan de buitenkant van de microgliacellen die wordt aangeduid met CSFR1.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.