Tekort vitamine B12 bij ouderen reden tot zorg (?)

GeheugenverliesDat is een beetje het probleem met onderzoek dat wordt opgehangen aan een locatie. Onderzoekers constateren dat bij ouderenzorg in Ontario (Can) veel bewoners (43%) een tekort aan vitamine B12 binnenkrijgen, wat weer zou kunnen leiden tot ernstige ziektes. Is wat er in Ontario geconstateerd is ook elders geldig (bijvoorbeeld Nederland of België)? Volgens het vitamineinformatiebureau heeft een kwart van de ouderen in Nederland een vitamine B12-tekort.De oudjes in de verzorgingshuizen in Ontario hadden niet alleen een tekort, maar kregen in het eerste jaar van hun verblijf oom te weinig van andere heilzame voedingsstoffen, zo constateerden onderzoekers van de universiteit van Waterloo. Bij hun komst in het verzorgingstehuis had 14% een tekort aan B12, terwijl 38% maar een iets hogere vitamine B12-spiegel hadden. In het eerste jaar in het tehuis kwam daar nog eens 4% bij. Volgens de onderzoekers kan een simpele bloedproef het tekort aan het licht brengen. In Ontario wordt daar niet systematisch voor ‘geprikt’. “De negatieve effecten van een tekort aan B12 zijn aanzienlijk”, zegt onderzoekster Heather Keller. “Dat is vooral van belang in verband met een vergrijzende bevolking.” Tekort aan vitamine B12 kan leiden tot bloedarmoede en neurologische aandoeningen met invloed op het bewegingsorgaan (wankele gang of zelfs verlamming). Ook wordt tekort aan B12 in verband gebracht met ziektes als depressie, dementie en zelfs botontkalking. “In verzorgingstehuizen zie je vaak depressies of eenzaamheid”, zegt medeonderzoekster Kaylen Pfisterer. “Daarom moeten we er alles aan doe de kwaliteit van het leven in de zorg te verbeteren. Onderzoeken op B12-tekort is een eerste stap mensen die zorg te geven die er waarschijnlijk het meest baat bij hebben.” B12-tekort is allerminst nodig en het probleem is simpel te bestrijden door te leten op voeding en supplementen. Vlees en zuivelproducten zijn rijk aan die vitamine, ook wordt B12 toegevoegd aan andere voedingsmiddelen zoals sojamelk of ontbijtgranen.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.