Menselijk ingrijpen veroorzaakt ‘omgekeerde evolutie’

Stekelbaarsjes als slachtoffer menselijk ingrijpen

De slachtoffers van de ‘omgekeerde evolutie’ (afb: univ.v.Br.Col.)

Ik had ook kunnen zeggen dat de mens de jongste ‘producten’ van de evolutie laat verwijnen. Slechts drie jaar nadat in een Canadees meer meervallen geïntroduceerd werden, waren twee ondersoorten van stekelbaarsjes verdwenen en door kruising ’teruggeëvolueerd’ tot een soort. Dat had aanzienlijke gevolgen voor het milieu, zo bleek onderzoekers van de universiteit van Brits Columbia (Can).

“Als twee verwante soorten zich in dezelfde ruimte bevinden, dan ontwikkelen ze vaak verschillende rollen in de natuur”, zegt promovendus Seth Rudman van de universiteit van Brits Columbia. “Als ze verdwijnen heeft dat grote gevolgen voor het ecosysteem.” In het Canadese Enosmeer op Vancouver-eiland leefden twee soorten stekelbaarsjes. De ene soort leefde in het midden van het meer en leefde vooral van zoöplankton, de ander langs de kust en at vooral insectenlarven. Midden jaren 90 werd een meervalsoort geïntroduceerd. Tussen 1994 en 1997 konden onderzoekers waarnemen hoe beide soorten verdwenen en door kruising alleen nog maar een hybride soort overbleef: een ‘omgekeerde evolutie’.
Die verdwijning bleek gevolgen te hebben voor het ecosysteem. De hybride soort lijkt meer van de larvenetende soort overgenomen te hebben dan van de plantenetende soortgenoot. Daardoor daalde het aantal kleine insecten dat uitkwam. Het bleek de onderzoekers dat het langer duurden voor in het meer gevallen bladeren verteerden. Volgens de onderzoekers is dit slechts een voorbeeld van wat door de mens in gang is gezet: de omgekeerde soortvorming. Ze stellen dat die ontwikkeling vooral voor Canada extra gevaarlijk is, omdat vooral pasgevormde soorten het slachtoffer zijn van die ‘omgekeerde evolutie’. Rudman: “Veel van de biodiversiteit in Canada, vooral de vissen in meren, wordt gezien als jonge soorten die in de laatste 12 000 jaar zijn gevormd. Deze ontwikkeling, die omgekeerde evolutie, gebeurt heel snel en kan de oorzaak zijn van ecologische veranderingen. Dat betekent dat we de evolutie moeten laten meewegen in onze beschermingsmaatregelen.”

Bron: eScience News

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.