Kwantumfysicus Mario Krenn van de universiteit van Wenen en medeonderzoekers hebben een programma ontworpen dat kwantumexperimenten ontwerpt. Het idee werd bedacht toen ze nieuwe kwantumtoestanden in het lab wilden maken, maar niet wisten hoe ze dat moesten doen. “We moesten tot de conclusie komen dat onze intuïtie fout was. We beseften dat we op het laatst maar wat kwantumbouwsteen bij elkaar aan het zette waren. Dat kan een computer ook en dan duizenden malen sneller”, zegt promovendus Krenn.
Na een paar uur rekenen vond Melvin het recept voor de vraag die ze wilden oplossen. “Stel dat ik een specifieke kwantumtoestand wil creëren. Mensen denken dan meteen aan een opzet die de symmetrieën van die toestand weerspiegelt. Melvin vond dat de eenvoudigste opzet asymmetrisch kan zijn. Daar zouden mensen nooit aan gedacht hebben.” De onderzoekers stoeiden nog wat met verschillende andere ideeën en kregen tientallen nieuwe en verrassende antwoorden. Krenn: “De oplossingen zijn moeilijk te begrijpen, maar we zijn in staat geweest daar een paar experimentele trucs uit te halen die we nog niet eerder bedacht hadden. Enkele van die experimenten worden nu gebouwd in het lab.”
Melvin probeert niet alleen oplossingen te bedenken, maar leert ook. Dat versnelt het proces aanzienlijk. In de toekomst willen de onderzoekers het programma ook gaan gebruiken bij algemenere vragen in de kwantummechanica.
Bron: EurekAlert