In 2001 was het Congreslid Barbara Lee (Democraten, Californië) het enige Amerikaanse parlementslid dat tegen de wet stemde die de Amerikaanse president verregaande bevoegdheden gaf om, wat de Amerikanen beschouwen als, terroristen uit te schakelen (lees: vermoorden). Dat gebeurt zonder enige vorm van proces. Terwijl de in Europa breed verguisde Bush Jr. nog maar mondjesmaat van die bevoegdheid gebruik maakte, gingen de sluizen onder Barack Obama, prematuur winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, wijd open. Wat ooit bedoeld was om de, anders ongrijpbare, leiders van de terroristen uit te schakelen, ontaardde onder zijn bewind in een breed programma van uitschakeling van als terroristen aangemerkte lieden. Sedert het begin van zijn ambtstermijn zijn honderden ’terroristen’ vermoord, vaak door onbemande vliegtuigjes (droons). Zoals gezegd, zonder enige vorm van proces. De Amerikaanse president geeft de CIA toestemming zijn moordende werk te doen. Niemand scheen daar over te vallen. Pas als er onschuldige slachtoffers vallen kwam er enige beroering en in Amerika gingen pas wat alarmbellen rinkelen toen ook Amerikaanse burgers doelwit van de droons werden. Een schande.
Obama heeft nu aangekondigd wat gas terug te nemen. Dat was eigenlijk al de praktijk. In ’topjaar’ 2010 liet hij 117 aanvallen uitvoeren, dit jaar staat de teller op 13 (Bush kwam alles bij elkaar uit op 46 aanvallen). Niet dat Obama nu wel verantwoording gaat afleggen over zijn moordcommando’s of uitlegt hoe zijn beleid te verenigen is met de beginselen van een rechtstaat. Hij wil het instrument ‘verfijnen’ om op een gedisciplineerdere en effectievere manier terrorisme te bestrijden, zo laat het webblad Wired regeringswoordvoerders zeggen. Het is, sorry dat ik wat pamfletistisch klink, toch ronduit schandalig dat een leider van een zich de beste democratie ter wereld noemend land dergelijke volstrekt illegale en moorddadige praktijken gebruikt. Een soortgelijke kwalificatie geldt natuurlijk ook voor “Guantanamo Bay”, maar daar ziet het er tenminste naar uit dat die schandvlek op korte(?) termijn zal worden verwijderd.
Barbara Lee spreekt van een moedige stap van Obama, maar blijft bezorgd over de vele ‘rafelige randjes’ van de strijd tegen terrorisme. Dan gaat het bij haar niet alleen om de inzet van droons, maar ook om afluisterpraktijken, Guantanamo en het inzetten van Amerikaanse troepen in landen het Amerikaanse Congres geen ‘zicht’ op heeft. Het blijft martelen in Amerika.
Bron: Wired (foto Amerikaanse luchtmacht)
Pingback: Het moorden gaat door | Geleerd uitschotGeleerd uitschot