In Japan is het plan goedgekeurd om een ijswand rond het terrein van de kernreactoren in rampplaats Fukusjima in gebruik te nemen. Daardoor zou moeten worden voorkomen dat radioactief afval wegsijpelt naar de omgeving. De kernreactoren zijn daar buiten werking gesteld en de bewoners zijn uit de omgeving geëvacueerd nadat in 2011 als gevolg van een aardbeving en een vloedgolf drie kernreactoren in het ongerede raakten door een kernsmelting. Het is tot nu toe nog steeds niet gelukt de verspreiding van radioactief afval een halt toe te roepen. Veel komt in zee terecht.De ijswand moet ook grondwater tegenhouden.
De Japanse kernenergieautoriteit gaf toestemming de installatie, die vorig maand gereed kwam, in gebruik te nemen. Volgens de eigenaar van de kernreactoren, Tokyo Electric Power Co, zal de ijswand morgen in gebruik worden genomen. De rond 800 000 ton besmet water die in 1000 enorme tanks op het centraleterrein is opgeslagen, heeft het schoonmaken danig dwarsgezeten. De bouw van de ijswand is een jaar vertraagd door technische onzekerheden. Sommige deskundigen zijn nog steeds niet overtuigd van het nut van de wand en vragen zich af of die de hoge prijs waard is. Ook de voorzitter van de kernenergieautoriteit, Shunnichi Tanaka, waarschuwde voor te hooggespannen verwachtingen, hetgeen vooral op het conto van de natuur moet worden bijgeschreven, denkt hij. “Het is best mogelijk dat de natuur iets doet wat je niet verwacht.”
De installatie heeft bijna € 300 mln gekost. De installatie bestaat uit ingegraven buizen (30 m diep), die een anderhalve km lange ring rond de reactor- en turbinegebouwen met radioactief water vormen, om te voorkomen dat dat in het grondwater terechtkomt. Dergelijke constructies zijn wel gebruikt om te voorkomen dat water in tunnels komt en bij het graven van de Noordzuidlijn onder Amsterdam, maar nog nooit op zo’n grote schaal en om te voorkomen dat radioactieve vloeistof wegsijpelt.
De installatie is op kleinere schaal met succes beproefd en de autoriteiten hopen dat binnen enkele maanden de beschermende ijswand ook is gevormd. De ijswand moet ook de instroom van grondwater tegenhouden, zodat de kelders onder de turbinehallen zullen droogvallen. Gesproken wordt over 2020. De ramp, waarbij geen doden vielen, leidde ertoe dat de Japanse regering kernenergie afzwoer. Inmiddels zijn er echter weer enkele kerncentrales in gebruik genomen.
Bron: ABC News