Ik zal de laatste zijn die de voortbrengselen van wat we kunstmatige intelligentie noemen de hemel in prijst. Winnen met schaken of go, dat kunnen computers nog wel, maar dat is gewoon een kwestie van snel rekenen. Ik moet mijn mening toch ietwat bijstellen. In Japan deed een ‘intelligente’ schrijfrobot als co-schrijver mee aan een literaire prijs mee en volgens ‘brein’ Hitoshi Matsubara van de universiteit van Hakodate zouden een of meer van zijn/haar korte verhalen door de eerste beoordelingsronde van de jury zijn gekomen, die niets van de herkomst wist. Overigens, en dat maakt het verhaal een stuk zwakker, werd het grootste deel (80%) van het schrijfwerk door mensen gedaan.
Onderzoekers van de universiteit van Hakodate (Jap) hadden hun schepsel ingeschreven voor de Nikkei Hoshi Shinichi-prijs. Vier korte verhalen meegeschreven door een schrijfrobot dongen mee met 1450 andere inzendingen. Een of meer van de vier verhalen zou(den) de eerste ronde hebben overleefd. Een jurylid spreekt dat tegen. De persoonsbeschrijvingen zouden te vlak zijn geweest.
Het ging om een leerproject (vandaar die 80%). De robot werd eerst ‘gevoerd’ met een roman. Vervolgens werd er een databank van woorden en zinssneden gemaakt en vervolgens werd de intrige bedacht. De ‘robot’ ging met die elementen aan de slag. Matsubara vertelt de Japanse pers dat hij werkt aan een systeem waarbij de robot zelf de intrige bedenkt en de roman/het verhaal schrijft. “Tot nu toe werkt kunstmatige intelligentie vooral met het oplossen van problemen zoals met go. Ik zou willen weten of kunstmatige intelligentie de creativiteit van de mens kan benaderen.”
Bron: Futura-Sciences