Echt nieuw is het idee niet en al eerder presenteerde onderzoekers van de staatsuniversiteit van Ohio een combinatie van zonnecellen en batterijen, een batterijzonnecel, maar laten we niet al te moeilijk doen: de universiteit van Graz (Oos) is ook bezig met de ontwikkeling van een voordehandliggende zonnecel/batterijcombinatie, heel voordehandliggend SolaBat genoemd. Ze noemen het daar een vrijwel onontgonnen onderzoeksterrein.
Veel hernieuwbare, duurzame energie kan niet zonder opslag. Bij waterkracht is dat opslagvermogen ‘ingebouwd’, bij wind- en zonne-energie niet. Tegenwoordig schijnen ze daarvoor nog steeds veel loodaccu’s te gebruiken. Die combinatie neemt veel ruimte in beslag en is volgens onderzoeker Ilie Hanzu niet optimaal efficiënt. “Wij willen een combinatie van batterij en zonnecel maken.” De batterijzonnecel.
Hij en zijn medeonderzoekers denken dat de sleutel voor het succes ligt in functionele materialen. “In dat hybride systeem worden de taken gedeeld. We hebben materialen nodig die betrouwbaar hun taken uitvoeren en die ook elektrochemisch verenigbaar zijn met elkaar.” In plaats van milieuschadelijk kobaltelektrodes willen de onderzoekers ‘milieuvriendelijke’ titanaten gebruiken als actief materiaal. Organische zonnecellen behoren ook tot de mogelijkheden. Hanzu: “We moeten weten hoe de materialen op elkaar reageren en daarom doet ook het centrum voor elektronenmicroscopie mee aan het onderzoek. Die onderzoeken de effecten op het raakvlak van de materialen.”
Het moet allemaal nog gebeuren. Hanzu zegt dat het voorbereidende onderzoek veelbelovende resultaten heeft opgeleverd. “Ik ben er van overtuigd dat we aan het eind van het SolaBat-project een werkend concept van een fotovoltaïsche battterijhybride hebben. Waar die precies gebruikt gaat worden is nog te vroeg om te zeggen, maar er zijn vele mogelijkheden.” De eisen aan die batterijzonnecel zijn ook afhankelijk van de toepassing. Toepassingen voor de telefoon moeten klein zijn, voor de auto licht. Mooi, we wachten af en ondertussen richt ik mijn blik naar Ohio. Voor zover ik kan zien zijn daar nog niet al te veel vorderingen gemaakt…
Bron: Alpha Galileo