Immuuntherapie werkt beter dan chemotherapie

Kevin Harrington van het Britse kankerinstituut

Kevin Harrington van het Britse kankerinstituut

Behandeling met het immuuntherapeutische medicijn nivolumab (een antilichaam) van hals- en hoofdkanker werkt beter dan chemotherapie. Patiënten die het antilichaam kregen toegediend hadden een twee keer grotere kans een jaar na de klinische proef nog in leven te zijn dan de patiënten die behandeld waren met chemotherapie, zo vonden onderzoekers van het Britse kankerinstituut. Ze presenteerden de onderzoeksresultaten op het jaarcongres van de Amerikaanse vereniging voor kankeronderzoek in New Orleans. Deze kankertypen zijn moeilijk te behandelen. Het zou voor het eerst zijn dat aangetoond is dat hier immuuntherapie werkt. Overigens is de gemiddelde levensduurverlenging maar tweeënhalve maand.


Het ging om een fase III-proef onder 361 patiënten, die werd geleid door Kevin Harrington van het Britse kankerinstituut. Het gaat om voorlopige resultaten. Vooral patiënten die besmet waren met humaan papilloomvirus (hpv), dat ‘banden’ zou hebben met hoofd- en nekkanker, zouden baat hebben gehad bij het antilichaammedicijn. Hoofd- en halskanker gaat om tumoren in de keel-, neus, en oorholtes en komt redelijk vaak voor. Het is een van de vijf meestvoorkomende kankertypen. 240 patiënten kregen nivolumab en 121 een van drie chemotherapieën.
Een jaar na de behandeling leefde 36% van de patiënten met nivolumab nog tegen 17% van de patiënten die met chemotherapie waren behandeld, Gemiddeld overleeft een patiënt met chemotherapie 5 maanden, met nivolumab 7,5 maanden. Patiënten die positief waren getest op hpv leefden 9,1 maanden, met chemotherapie 4,4 maanden. De bijeffecten kwamen met chemotherapie ook vaker voor dan met nivolumab (77,5% tegen 59%) en waren minder ernstig (13% tegen 35% bij chemotherapie).

Harrington: “Als hoofd- en halskanker terugkomt of is uitgezaaid, dan is die zeer moeilijk te behandelen. Opereren en bestraling zijn dan vaak niet meer mogelijk. Het is daarom goed nieuws voor de patiënten dat we nu een nieuwe behandeling hebben die werkt.” Tot nu toe lijkt het overigens nog maar steeds een bescheiden verlenging van de levensduur en geen genezing, maar msschien is dat ook wat te veel gevraagd.

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.