Movidius geeft elektronische apparaten ‘hersens’

Elektronica met 'hersens'

Elektronica met ‘hersens’

Movidius, het bedrijf dat de co-processors van het 3d-project Tango van Google ontwikkeld, zegt een usb-staaf op de markt te gaan brengen waarmee toepassingen voor kunstmatige intelligentie kunnen worden gedraaid op gewone computers en zelfs telefoons maar ook droons of robots. Die apparaten zullen dan wel een krachtiger processor moeten hebben die die ‘neurale netwerken’ kan hanteren, maar die schijnen in ontwikkeling te zijn, onder meer bij Movidius.

Het heeft een tijdje geduurd (sinds de jaren 80), maar kunstmatige intelligentie lijkt zijn puberjaren achter de rug te hebben. Het is nog steeds de vraag of die ki niet vooral brute rekenkracht is, zoals bij AlphaGo van Google, die de wereldkampioen go versloeg, maar er lijkt nu meer aan de hand te zijn. Neurale netwerken, de informatische opzet die in feite de hersenwerking probeert na te bootsen, lijken hun draai gevonden te hebben, althans, die indruk wordt gewekt. Het vervelende is alleen dat die ki-toepassingen veel rekenkracht en geheugenruimte vergen. Je moet verbonden zijn om er gebruik van te kunnen maken zoals bij de ‘persoonlijke assistenten’ van Apple (Siri), Microsoft (Cortana) en bij Google Now. Voorlopig is de processor nog het knelpunt, maar daar schijnt aan gewerkt te worden. Het MIT in Cambridge (VS) werkt aan een processor (Eyriss) om computers en telefoons in staat te stellen om ki-programma’s te draaien. Ook Qualcomm en Nvidia zijn bezig met het ontwikkelen van hun eigen grafische processoren.

Movidius

Movidius maakt een usb-staaf, Fathom gedoopt, waarmee een apparaat met usb-ingang ‘intelligent’ kan worden gemaakt. De processor moet dat wel aan kunnen, maar daar is door het bedrijf in voorzien. Het hart van het neurale netwerk dat door Movidius is ontwikkeld is een processor met laag verbruik: Myriad 2 (een beeldverwerker in opzet). Fathom (net geen spook) werkt met open ki-toepassingen als TensorFlow van Google en Caffe van de universiteit van Californië in Berkeley. Beide stellen die toepassing ter beschikking om er nieuwe toepassingen voor, onder meer, de robotica te kunnen ontwikkelen. Met Fathom zouden apparaten ‘slimmer’ gemaakt kunnen worden, maar misschien kunnen we er zelf ook nog wel wat mee. Ik moet eens kijken bij de aankoop van mijn volgende computer.

 

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.