Met een virustherapie schijnt een kwakkelende lever weer gezond te kunnen worden gemaakt. Onderzoekers van de universiteit van Californië in San Fransisco vonden een methode (pdf-document) om myofibroblasten, een tussenvorm van een bindweefsel- en een spiercel, om te zetten in levercellen met een cocktail van zogeheten transcriptiefactoren. Een virus leverde de boel ter plekke af.
Leverfalen doet zich voor als gezonde levercellen worden beschadigd door overmatig alcoholgebruik of ziekte. Die gaten in de lever worden opgevuld door myofibroblasten, in feite een soort littekenweefsel. De lever is wel in staat schade te repareren maar het kan zijn dat de schade de herstelcapaciteit te boven gaat.
Holger Willenbring van de universiteit van Califronië heeft met zijn medeonderzoekers een manier gevonden om die littekencellen weer om te vormen in gezonde levercellen door een mengsel van levergenschakelaars (trancriptiefactoren) te gebruiken. Het probleem was die transcriptiefactoren in het beschadigde weefsel te krijgen. Om dat te bewerkstelligen riepen ze de hulp in van een AA-virus dat de transcriptiefactoren op de juiste plaats afleverde. Eenmaal ter plekke werd het littekenweefsel weer omgezet in gezonde levercellen.
De behandeling bij muizen leverde de beestjes meer gezonde levercellen op en gemiddeld eenderde minder collageen (onderdeel van bindweefsel). Willenbring: “We denken dat de combinatie van die zaken een veelbelovende benadering is voor de behandeling van leverfibrose.” Volgens de onderzoeker moet er nog wel het een en ander worden uitgezocht alvorens deze behandeling beschikbaar komt voor mensen. Hij schat dat dat nog zo’n jaar of vijf zal nemen. Er zijn ook andere methodes in ontwikkeling om zieke levers weer gezond te maken zoals stamcelbehandelingen. Ook wordt er gesleuteld aan orgaansynthese, maar dat traject is nog lang (vrees ik).
Bron: New Scientist