Led-licht (wat eigenlijk dubbelop is) wordt steeds populairder, ook in winkels. Winkels die melk verkopen zouden daarmee moeten opassen, want onderzoekers van de Cornell-universiteit (VS) hebben aangetoond dat melk al na een paar uur blootstelling aan leds er slechter aan toe is dan door bacteriële activiteit in de loop der gebruikstijd. Zonder led-bestraling blijft melk twee weken goed. Proefpersonen kozen in grote meerderheid voor ‘oude’ melk, die ‘onbestraald’ was, boven melk die slechts vier uur met led-licht beschenen was. De oplossing is simpel: zorg dat de verpakking geen licht doorlaat.
“Om de een of andere reden vinden we het mooi als het helder wit is, maar het zou kunnen zijn dat we daarmee de kwaliteit om zeep helpen”, zegt onderzoeker Robin Dando. Melk is gevoelig voor licht, of dat nu zonlicht of kunstlicht is. Riboflavine en andere bestanddelen van de melk zijn lichtgevoelig en de uit die reacties ontstane elektronen kunnen eiwitten afbreken en vetten oxideren. Het resultaat is een goedje dat naar karton of plastic smaakt. Uiteraard heeft dat betrekking op verpakkingen die licht doorlaten. In Nederland zit de meeste zuivel in karton (oid). Er bestaan wel grotere verpakkingen van mat kunststof. Blootstelling aan licht veroorzaakt nare processen in melk die meer effect op de kwaliteit hebben dan de ‘natuurlijke’ veroudering.
Het bijzondere van lichtdiodes is dat die meer blauw licht uitzenden dan tl’s, dat qua golflengte in de buurt licht van een absorptiepiek van riboflavine (vitamine B2) in melk. Zonder led-bestraling blijft (gepasteuriseerde) melk 14 dagen goed. Het probleem lijkt me snel opgelost: zorg dat de verpakking geen licht doorlaat, zoals de meeste melkverpakking in Nederland. Het probleem waar de Amerikanen mee worstelen is dat melk steeds minder gedronken wordt en dan is een verpakking waar melk zich in al zijn witheid vertoont kennelijk/waarschijnlijk een verkoopargument. Mijn advies: toch maar niet doen.
Bron: EurekAlert