De gemiddelde wereldtemperatuur in juni was volgens metingen van de NASA en de Columbia-universiteit weer hoger dan het voorgaande record. In juni was het gemiddeld 0,79°C warmer dan het gemiddelde van 1951 tot 1980. Al een jaar lang zouden de maandtemperaturen de hoogste zijn geweest ooit gemeten.
2015 was met + 0,81°C het tweede warmste jaar en 2014 met + 0,72°C het op vier na warmste jaar. Als de ontwikkeling zo doorgaat wordt 2016 opnieuw een recordjaar met een plus van 1,09°C. Dat is nog niet zeker, want de meting wordt eigenlijk verstoord door el Niño, de warme zeestroming die dwars door de Stille Oceaan loopt en haar einde nadert, eventueel gevolgd door la Niña, qua temperatuur de tegenhanger van het kerstkind (el Niño). Ook dan lijkt voor 2016 nog een record in het verschiet. Misschien zal de temperatuur in 2017 niet opnieuw records breken zoals 2015 en, (dus) verwacht, in 2016. Hoe dan ook is de trend stijgend.
Het lijkt er op dat het streven van de overeenkomst in Parijs eind vorig jaar om de stijging binnen de 2°C te houden en liefst binnen de 1,5°C gedoemd is te mislukken. Die ontwikkelingen worden overigens al sedert 1988 voorspeld in een artikel van James Hansen c.s.. De klimatologen zaten er destijds dus niet naast, ondanks in vergelijking met nu hun mindere hulpmiddelen. Een ander, recent artikel in Nature, gebaseerd op 30 jaar satellietwaarnemingen, maakt geloofwaardig dat de modellen van 30 jaar geleden goed in staat zijn geweest de ontwikkeling van de wolkenbedekking te voorzien, met een vermindering in de gematigde zones en een toename boven het tropische gebied. Wolkenbedekking is een van de zaken die een rol spelen bij de temperatuur rond het aardoppervlak.
Bron: Le Monde