China lanceert satelliet met kwantumcommunicatie

De lancering van de 'kwantumsatelliet Quess

De lancering van de ‘kwantumsatelliet Quess

China zou de eerste satelliet in de ruimte gebracht te hebben die gebruik maakt van kwantum-communicatie. De satelliet, die werd gelanceerd van een basis in de Gobi-woestijn, weegt 600 kg en zou de ‘hebbelijkheden’ van een communicatie-systeem op de proef moeten stellen dat gebruik maakt van kwantummechanica. Kwantummechanica zou communicatiesystemen onkraakbaar moeten maken, maar het is maar de vraag of dat uitgangspunt klopt (maar dit terzijde).

Officieel is de missie ook naar het topstuk in de satelliet vernoemd Quantum Science Satellite (QUESS), maar kreeg later de bij(?)naam van de Chinese filosoof Mozi.. Een groep onderzoekers onder leiding van Jian-Wei Pan van de universiteit van Hefei zal proeven uitvoeren met de satlelliet, waarbij fotonen worden gebruikt om de kwantumverstrengeling te testen over een (record)afstand van zo’n 1200 km.

De onderzoekers willen ook bekijken of kwantumversleuteling de communicatie tussen satelliet en onderzoekers onkraakbaar (en dus onafluisterbaar) maakt. Als dat wordt bevestigd door experimenten dan willen ze een kwantumcommunicatienetwerk opzetten. Pan: “We zullen meer satellieten lanceren om een werelddekkend systeem op te bouwen.” Eerst wordt de zaak drie maanden getest en als alles loopt zoals verwacht dan krijgen de onderzoekers vrij baan.
Ook elders op de wereld wordt gewerkt aan kwantumsatellieten. Daar wordt met belangstelling naar de Chinese operatie gekeken. “We kunnen veel op aarde testen”, zegt Alexander Ling van het centrum voor kwantumtechnologie in Singapore, “maar de echte test moet in de ruimte gedaan worden.”

Bron: New Scientist</em>

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.