De bewering dat biobrandstoffen ‘koolstofneutraal’ is klopt niet. Tot die conclusie zijn onderzoekers van de universiteit van Michigan gekomen na een vergelijking van het milieueffect van de productie van biobrandstoffen in de VS. In feite zou het verbruik van biobrandstoffen leiden tot een toename van de koolstofdioxide-emissies.
Het gebruik van biobrandstoffen is de afgelopen tien jaar gegroeid mede als gevolg van beleid in uitvoering, in de VS maar ook in Europa, om de uitstoot van broeikasgassen te temperen. De gedachte dat dat zo is zou afkomstig zijn van een levenscyclusanalyse, waarbij de hele voor en nageschiedenis van biobrandstoffen wordt meegenomen.
Aangezien biobrandstoffen afkomstig zijn van plantaardig materiaal, dat bij de groei kooldioxide gebruikt, lijkt die conclusie gewettigd. Daar zou de kooldioxide die ontstaat tijdens de verbranding tegen wegvallen. Dat zou betekenen dat biobrandstoffen als biodiesel of ethanol (‘alcohol’) uit tarwe op zijn minst een bescheiden reductie in de kooldioxide-uitstoot zouden veroorzaken in vergelijking met fossiele brandstoffen.
Sinds er in de VS in 2005 een norm voor hernieuwbare brandstoffen is opgesteld, zijn er cijfers bekend over de netto-kooldioxideuitstoot van biobrandstoffen. John deCicco en medeonderzoekers bestudeerden die gegevens tot 2013, gebruikmakend van de eigen ABC-toerekeningsmethode. Die kijkt naar veranderingen in de koolstofstromen die het directe gevolg zijn van een brandstofsysteem en behandelt biobrandstoffen niet als inherent koolstofneutraal.
ABC
De ABC-methode houdt rekening met brandstofverbruik van auto’s, brandstofverwerking en het gebruik van bronnen en grondstoffen, inclusief het landgebruik voor het verbouwen van de biobrandstofgewassen. De onderzoekers vonden dat de winst door de kooldioxide-opname tijdens de groei van de gewassen, zoals tarwe, maar voor 37% de gegenereerde uitstoot dekt in de periode tussen 2005 en 2013 in plaats van de voorspelde 100%. “Biobrandstoffen zijn allesbehalve koolstofneutraal, zelft voordat de productie-emissies meerekenen”, zegt de Cicco.
Toenemend verbruik van biobrandstoffen in de VS hebben geleid tot een netto toename van CO2-emissies, zeggen de onderzoekers, anders dan de levenscyclusanalyse zou aangeven. “Dat geeft aan dat we veel voorzichtiger moeten zijn over de rol van biobrandstoffen bij de klimaatverandering”, concludeert de onderzoeker. Overigens becijferde het Zwitserse onderzoeksinstituut EMPA, onderdeel van de gerenommeerde Eidgenössische technische Hochschule te Zürich (ETHZ, Zwitserland), al in 2007 dat het merendeel van de, ‘klimaatneutrale’, biobrandstoffen qua milieubelasting slechter scoren dan zwavelarme diesel of benzine.
Bron: eScience News