Actieve begeleiding van mannen met prostaatkanker is over een periode van tien jaar gerekend net zo effectief als opereren en/of bestraling, zo zou uit twee groots opgezette onderzoeken zijn gebleken: 10.1056/NEJMoa1606220 en 10.1056/NEJMoa1606221. Ik heb geen idee wat die actieve begeleiding inhoudt.
Uit het onderzoek, dat het grootste zou zijn geweest in zijn soort, bleek dat de drie benaderingswijzen soortgelijke effecten hadden met een zeer laag sterftecijfer als gevolg van prostaatkanker. Opereren en bestraling verlagen het risico op de verspreiding van kanker in vergelijking met actieve begeleiding, maar veroorzaken wel meer onprettige bijwerkingen. Het ProtecT-onderzoek van onderzoekers van de universiteiten van Bristol en Oxford in negen Britse ziekenhuizen zou het eerste zijn geweest waarin de effecten van de behandelwijzen met elkaar worden vergeleken.
“Wat we hebben geleerd is dat prostaatkanker zeer langzaam groeit”, zegt onderzoeksleider Freddie Hamdy van Oxford. “Weinig mensen sterven binnen tien jaar na de ontdekking aan de hand van de PSA-waarden, ongeveer 1%. Dat is veel lager dan we aanvankelijk dachten. Radicale behandeling na ontdekking beperkt de verspreiding van kanker, maar we weten niet of mensen daardoor langer of beter leven en we waren niet in staat betrouwbaar te bepalen welke ziekte dodelijk is en waar we niet aan hoeven zitten.”
80 000 mannen
Tussen 1999 en 2009 zijn in het Verenigd Koninkrijk ruim 80 000 mannen tussen de 50 en 69 getest op prostaatkanker, waarvan ruim 1600 positief getest werden. Grofweg eenderde werd, willekeurig verdeeld, actief begeleid of geopereerd of bestraald en vervolgens werden de patiënten gevolgd. Het sterftecijfer was, zoals gezegd, bijzonder laag, onafhankelijk van de behandeling.
Niet verwonderlijk is dat de verspreiding van kanker meer dan de helft werd ingeperkt door operatie of bestraling in vergelijking met de actief begeleide patiënten. De actieve behandeling gaf meer bijkomend ongemak. Dan hebben we het over incontinentie en problemen met het seksleven bij geopereerde patiënten en over darmproblemen bij bestraalde patiënten.
“Het interessante is dat we zagen dat de kanker zich minder verspreidde bij radicale behandeling, maar dat er geen verschil is in sterftecijfer en dat in driekwart van de actief begeleide patiënten kanker zich in die tien jaar niet uitbreidde”, zegt medeonderzoeker David Neal van Oxford. “We moeten het onderzoek vervolgen of dat op de langere duur ook nog zo is.”
Bron: Science Daily