Ga niet kwaad slapen

Boos paar in bed

Boos paar

Er schijnt een oud gezegde te zijn, ik ken het niet, dat je nooit kwaad naar bed moet gaan. Dan zou die kwaadheid worden omgezet in negatieve emoties. Daar schijnt enige grond van waarheid in te zitten. Tenminste, onderzoekers denken aannemelijk te hebben gemaakt dat negatieve gedachten na een nacht slaap moeilijker zijn terug te draaien dan als die meteen worden onderdrukt.

“Volgens ons zit er inderdaad een kern van waarheid in dat oude gezegde”, zegt onderzoeker Yunzhe Liu, die zijn onderzoek uitvoerde toen hij nog verbonden was aan de universiteit van Peking.”We raden aan een ruzie eerst uit te praten voor je naar bed gaat. Ga niet boos slapen.”
De studie duurde twee dagen. Er werd een techniek gebruikt die denk/denk-niet wordt genoemd om erachter te komen hoe succesvol 73 mannelijke proefpersonen waren in het onderdrukken van herinneringen. Waarom dat alleen bij mannen werd gedaan is me onduidelijk.
Eerst leerden de mannen neutrale gezichten aan nare plaatsjes te koppelen, zoals gewonde mensen, huilende kinderen of lijken. Vervolgens werden de gezichten weer getoond en werd hun gevraagd of actief aan het geassocieerde plaatje te denken of juist niet. Als dit een half uur na de associatieles gebeurde, dan was het minder waarschijnlijk (9%, slechts) dat proefpersonen zich die konden herinneren als hun gevraagd werd daar niet aan te denken. Het onderdrukken van herinneringen is dus mogelijk; enigszins, voeg ik daar aan toe. Als de onderdrukkingssessie 24 uur na de les plaatsvond, dus na een nachtje slapen, dan was de ‘onderdrukking’ nog slechts 3%.

Hersenscans

Hersenscans gaven een aanwijzing waarom herinneringen moeilijker waren te wissen na een nachtje slapen. Plaatjes van fmri-opnames van de deelnemers zouden duidelijk maken dat de nieuwe herinneringen waren verbonden met activiteit in de hippocampus, het ‘korte geheugen’ van de hersens. De herinneringen bleken na een nachtrust meer verdeeld te zijn opgeslagen in de hersenschors (het lange geheugen).

De onderzoekers stellen dat ze de experimenten hebben uitgevoerd met gezonde mensen. Daarom zouden we voorzichtig moeten zijn met het transformeren van die gegevens naar mensen met, bijvoorbeeld, een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Liu: “Om mensen die een traumatische ervaring hebben gehad meteen te vragen hun geheugen te onderdrukken is waarschijnlijk geen goed advies.” Hij denkt wel dat dit onderzoek helpt behandelingen voor PTSS te ontwikkelen.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.