Het is dat het verhaal staat in het serieuze blad New Scientist, anders zou je het terzijde leggen. De beruchte en de soms (?) verwoestende beta-amyloïdeplaques die bij de ziekte van Alzheimer optreden/ontstaan (?), zouden met behulp van flikkerlicht kunnen worden afgebroken. Tenminste, bij muizen werkte het, zo ontdekten Ed Boyden van het MIT in Cambridge (VS) en zijn medeonderzoekers. Dat flikkerende licht (40 Hz) zou in de hersens gammagolven teweeg brengen, een type hersenactiviteit dat zwakker is bij Alzheimerpatiënten dan bij mensen met gezonde hersens.
Nadat de knaagdiertjes met Alzheimer een week lang elke dag een uur aan het flikkerlicht waren blootgesteld verdween een deel van de beta-amyloïdeklontering. Het lijkt er op dat het licht de activiteit van cellen stimuleerde die die eiwitrommel moeten opruimen (gliacellen) en ook de aanmaak van beta-amyloïde terugbrengt.
De meeste behandelwijzen die voor Alzheimer worden voorgesteld, een geneesmiddel is er niet, richten zich op die plaques. Enkele kandidaatgeneesmiddelen leken succesvol te zijn bij muizen, maar bleken dat later niet bij mensen. Het idee is dan ook dat beta-amyloïdeklontering het verkeerde doelwit is en dat de pijlen moeten worden gericht om de eveneens opduikende knopen van tau-eiwitten. Gelukkig voor Boyden c.s. werkt de lichttherapie ook tegen de tauknopen, althans bij muizen. Hoe dat werkt is niet duidelijk.
Halfslachtig
Dit lijkt overigens ook weer zo’n halfslachtig onderzoek, een probleem dat ik steeds vaker tegenkom. Boyden zag wel dat de hoeveelheid plaques verminderde bij de muisjes, maar heeft verder niet precies onderzocht waar in de hersens. Dat maakt natuurlijk nogal wat uit. Het lijkt er op dat de reductie vooral plaatsvond in de visuele cortex, dat deel van de hersens waar het zicht is gelokaliseerd, en niet in het geheugendeel van de hersenschors waar de beschadiging van de hersens begint. Boyden is van plan een soortgelijk onderzoek bij mensen te gaan doen.
Als licht niet werkt, dan denkt de groep er over om gammagolven te induceren in de hippocampus (waar het korte geheugen zetelt) met behulp van geïmplanteerde elektrodes. Er zouden ook middelen in ontwikkeling zijn die gammagolven bevorderen in de hele hersens. Wellicht dat dit nog een vervolg krijgt.
Bron: New Scientist