De meerderheid van de apen wordt bedreigd met uitsterving, is de conclusie van onderzoekers van Conservation International. Zo zijn er nog maar 20 tot 30 Hainangibbons over in China en ook voor de schattige Javaanse plompe lori, een halfaapje, dreigt het definitieve einde. Zelfs van de bekende ringstaartlemuur uit Madagaskar zouden nog maar 2000 exemplaren in leven zijn. Dat zouden de volgende op de lijst van ernstig bedreigde apensoorten kunnen zijn. 60% van alle apen dreigen binnen 25 tot 50 jaar uit te sterven als er niet snel maatregelen worden genomen, vrezen de onderzoekers.
Dit zou het grootste onderzoek zijn over de overleveningsvoorzuitzichten van 504 bekende apensoorten, waarvan 85 pas sedert de eeuwwisseling zijn ontdekt. De grootste bedreiging voor het voorbestaan van de apen is de verwoesting van bos voor landbouw, zowel door plaatselijke boeren als door grote bedrijven voor de winning van palmolie en rubber. Tussen 1990 en 2010 bedroeg dat verlies aan bos zo’n 1,5 miljoen km2, een gebied drie keer zo groot als Frankrijk.
“We laten met deze publicatie de gevolgen zien van de vernietiging en achteruitgang van de leefgebieden van primaten over de hele wereld”, zegt Anthony Rylands van Conservation International. “De situatie wat betreft de landbouw heeft diverse facetten qua politiek, zowel lokaal als nationaal, met bedrijfspraktijken en dergelijke waarop moet worden ingespeeld.”
Vier landen
Veel energie om dit proces ten goede te keren zal gericht moeten worden op slechts vier landen: Brazilië, Indonesië, Madagaskar en Kongo. In die vier landen huist tweederde van alle primaatsoorten die er op de wereld te vinden zijn. Daarbij lijkt Madagaskar een goed begin, volgens de onderzoekers, omdat de daar levende 111 lemuursoorten alleen daar voorkomen. 94% daarvan wordt met uitsterven bedreigd.
“Madagaskar is onze topprioriteit”, zegt medeonderzoeker Russell Mittermeier van Conservation International. “Dat land heeft minder dan 1% van alle leefgebied van primaten, maar dat is al voor 90% verdwenen. De meest bedreigde soort is de noordelijke wezelmaki, waar er nog maar 50 van zijn.”
Alle 39 mensapen en ondersoorten, inclusief de orangoetangs, worden bedreigd met uitsterving. Alle 19 colobus-soorten (franjeaapjes) in Afrika delen dat lot, waarvan twaalf soorten er slecht aan toe zijn. Alle Aziatische lori’s zitten in de problemen, niet alleen door domeinverlies, maar ook jacht en handel in lichaamsdelen.
Bron: New Scientist