Antilichaam werkt bij apen tegen Marburgvirus

Het Marburgvirus is verwant aan het Ebolavirus

Het Marburgvirus

Het Ebolavirus en de wedloop tussen onderzoeksgroepen welke het eerst met een medicijn op de proppen zou komen stond zo’n anderhalf jaar geleden langdurig in het middelpunt van de belangstelling. De epidemie is voorbij en daarmee ook de publieke aandacht. Onderzoekers gaan gewoon door. Nu schijnen onderzoekers van, onder meer, de universiteit van Texas een monoklonaal antilichaam te hebben gevonden dat bij apen het Marburg– en Ravnvirus volledig onschadelijk maakt. Die virussen lijken in hun uitwerking op het Ebolavirus en ook daar bestaan geen afdoende behandelingen voor. De proefdieren, naast resusaapjes ook cavia’s, verkeerden alle in een vergevorderde besmettingsfase.

Het monoklonale antilichaam, MR191-N, is afgeleid van antilichamen van een patiënt die de Marburg-besmetting overleefde. Antilichamen vormen een onderdeel van het afweersysteem en zijn specifiek gericht op de bestrijding van bepaalde ziekteverwekkers. Twee doses van MR191-N waren voldoende om de dieren volledig te beschermen.
De toediening begon tot vijf dagen na de besmetting. Er zijn eerder behandelingen ontwikkeld tegen de Marburg-besmetting, maar daarbij moesten de ‘patiënten’ zeven tot veertien dagen worden ingeënt en werd de behandeling sneller na de besmetting begonnen.
De onderzoekers werken nu aan de voorbereiding van de preklinische proeven om de veiligheid van de behandeling te testen (bij gezonde vrijwilligers). Tijdens de Ebola-epidemie in West-Afrika ontdekten hulpverleners dat mensen die gevaar liepen besmet te worden de gezondheidscentra meden omdat er geen afdoend middel tegen de virusinfectie was. Dat zorgde er mede voor dat die epidemie moeilijk was te bestrijden. Uiteindelijk zijn er ruim 11 000 doden gevallen bij de meer dan 28 000 die de besmetting opliepen.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.