Japie van 7 stapt naar het centraal bureau voor rijvaardigheid (CBR) en meldt daar: “Mijn papa rijdt als een natte krant.” Vervolgens kan het CBR besluiten of de vader van Japie een herexamen moet doen en tot die tijd mag hij (Japies vader) niet meer autorijden. Zo’n beeld kreeg ik toen ik dit bericht in de Volkskrant las, maar, ik had het kunnen bevroeden, het gaat vooral om oudere autorijders met (dus) al volwassen kinderen. Maar dan toch: zijn we in de voormalige Sovjetunie terechtgekomen, waar kinderen hun ouders konden verlinken vanwege ‘foute’ denkbeelden en/of vrienden? Gelukkig dat ik geen kinderen heb…
Ik zal wel niet goed hebben opgelet, maar er schijnt inderdaad zo’n richtlijn te bestaan en wat meer is die richtlijn is in een rechtszaak nu recht overeind gebleven. Een 80-plusser uit het Limburgse Beek had een rechtszaak aangespannen nadat zijn familie hem had verlinkt bij het CBR. Dat had een herkeuring bevolen.
Het schijnt dat dat zo’n honderd keer per jaar wordt gedaan, dat verlinken. Het CBR neemt sedert 2010 die meldingen ook in behandeling als medische gegevens ontbreken. Die praktijk heeft nu voor het eerst de goedkeuring van de rechter gekregen. “We geven de voorkeur aan een brief die wordt ondersteund door de bevindingen van een arts of een maatschappelijke instantie, maar als die niet wil meewerken en de brief is geloofwaardig, beginnen we een onderzoek”, zegt een woordvoerder van het CBR. De richtlijn kent geen leeftijdsgrens.
Lichtzinnig
De Bekenaar had in 2015 nog zijn rijbewijs verlengd. Op zijn eigen verklaring vinkte hij aan geen klachten te hebben en ook een arts zag geen gebreken die het autorijden zouden kunnen verhinderen. Op grond hiervan verlengde het CBR zijn rijbewijs. Familieleden van de bejaarde automobilist waren het daar niet mee eens. De tachtiger zou in 2012 een beroerte hebben gehad en in 2014 bij een val met zijn fiets hersenschade hebben opgedaan, zo schreven ze aan het CBR. De verlenging zou te lichtzinnig zijn verleend.
Het CBR besloot tot een herkeuring: een nader onderzoek door een medisch specialist en eventueel een rijexamen. De man, die net een Volkswagen Golf had aangeschaft, spande daarop een rechtszaak aan. Volgens hem kan het CBR zo’n besluit niet nemen op basis van één brief die niet door medische dossiers wordt ondersteund. Bovendien hebben de familieleden andere belangen, betoogde zijn advocaat. Er zou sprake zijn van een familievete.
Volgens de rechtbank is één brief voldoende en hoeft de afzender niet objectief te zijn. “De inhoud van de brief was voorts consistent en helder en schetste een beeld dat zeer wel passend zou kunnen zijn bij een oudere bestuurder. Iedere 75-plusser moet een verklaring invullen om zijn rijbewijs te verlengen. Een arts – meestal de huisarts – vult een ander deel in.
Als automobilist noch arts kwalen melden die het autorijden bemoeilijken, verlengt het CBR het rijbewijs. Deze standaardprocedure moet grondiger, stelt Koos Spee, voormalig verkeersofficier van justitie. “De arts heeft tien minuten, kijkt even naar de bloeddruk, de ogen en de oren, en je staat weer buiten. Een lichte vorm van dementie signaleert een arts echt niet binnen tien minuten.’
Bron: de Volkskrant