Er is op dit moment een sterke stroming die geslachtsonderscheid overal wil schrappen. Er bestaan geen onderzoeksters meer of leraressen maar alleen onderzoekers en leraren. Ik heb geen idee waar dat goed voor is maar of je vrouw of man bent maakt toch vrij vaak wel degelijk verschil. Zo blijkt uit diverse onderzoeken dat het geslacht van een onderzoeker invloed kan hebben op het onderzoek, niet alleen bij menselijke proefkonijnen. Mannen gaan beter presteren als de onderzoeker vrouw is en omgekeerd, maar ook ratten zijn zich bewust van het geslacht van de onderzoeker.
In 2014 merkte de psycholoog Jeffrey Mogil van de McGiil-universiteit in Montréal (Can) dat het geslacht van de onderzoeker effect heeft op het gedrag van ratten. Louter door hun aanwezigheid bezorgden de mannelijke onderzoekers de ratten stress, die gelijk stond met drie minuten gedwongen zwemmen. Vrouiwen hadden dat effect niet.
Zijn onderzoek, gepubliceerd in Nature Methods, heeft geen indruk op de onderzoekswereld gemaakt. Onderzoekers betrekken vrijwel nooit het geslacht van de onderzoekers bij hun onderzoeksresultaten.
Menselijke proefkonijnen
Wellicht dat onderzoek van de universiteit van Uppsala (Zwe) meer indruk maakt. De onderzoekers wilden bekijken of het geslacht van de onderzoeker effect heeft op het gedrag van de proefpersonen. “Ik had onderzocht wat de rol van het hormoon oxytocine is op obesitas”, zegt neurowetenschapper Colin Chapman. “Ik vond niet de resultaten die verschillende andere onderzoeksgroepen kregen.”
“Ik vermoedde invloed van het geslacht van de onderzoeker. In de literatuur vond ik iets verrassends (voor hem, kennelijk;as). Wetenschappers hadden al aangetoond dat de hersenen, het lichaam en het gedrag erdoor worden beïnvloed. We praten dan over hersenactiviteit, fysieke prestaties, pijn, leren, intelligentie, creativiteit … De lijst lijkt eindeloos.”
Amerikaanse onderzoekers toonden aan dat kinderen die door een onderzoekster werden geobserveerd, succesvoller waren bij hun IQ-tests dan wanneer ze werden begeleid door een man. Omgekeerd blijkt uit een andere studie dat jongeren betere resultaten behaalden bij door een man voorgestelde creativiteitstests. Chapman vindt dat in de toekomst zou moeten worden opgetekend wat het geslacht van de onderzoekers is, aangezien dat wel degelijk invloed kan hebben op de uitslag van een onderzoek.
Bron: Le Monde