China schijnt begonnen te zijn met de bouw van een ontwikkelings- en proefcentrum voor onbemande schepen. Die zouden zowel een civiele als een militaire toepassing kunnen hebben. Dat centrum komt bij Zhuhai, een grote havenstad in Zuid-China, zo meldde het Chinese persbureau Nieuw-China. De Zuid-Chinese Zee is een politiek gevoelig gebied. China eist een groot deel van dat zeegebied op, maar ook andere landen rond de Zuid-Chinese Zee zoals Filipijnen, Maleisië en Viëtnam maken aanspraken op grote delen van de Zuid-Chinese Zee.
De techniek voor onbemande vaartuigen staat nog stevig in de kinderschoenen. De schepen zouden van afstand bestuurd moeten kunnen worden. China wil eind van dit jaar zijn eerste autonome schip in de vaart brengen. Het proefgebied voor die onbemande schepen zal zo’n 770 km 2 groot zijn. De eilanden in dat gebied zullen worden voorzien van een positioneringssysteem, sonars, communicatie- en fotoelektrische systemen om de proefvaartuigen in goede banen te leiden, aldus het Chinese dagblad voor wetenschap en technologie. “China verwacht dat die ontwikkeling kan bijdragen aan de stimulering van de economie”, zegt Collin Koh, medewerker van de TU in Nanyang in Singapore. “Dat markeert de ambitie van China om een zeemacht te worden.”
EU en VS
In Europa en de VS zijn er op dit terrein al diverse projecten: het Muninproject en Sea Hunter. Noorwegen wil nog dit jaar mooie sier maken met wat het eerste volledig elektrische, onbemande schip ter wereld zou zijn.
De eerste onbemande Chinese boot zou dienst moeten doen op rivieren en voor het vervoer van goederen naar eilanden. Een soort kustvaarders, dus.
Bron: Futura-Sciences