Al meermalen zijn allerlei technieken verzonnen om de aardopwarming af te remmen, maar deze zogeheten geotechnieken zouden wel eens erger kunnen zijn dan de kwaal. Toch houdt de roep om meer aandacht aan die ‘oplossingen’ te geven niet op. Onderzoekers van ontwikkelingslanden vinden dat ze meer zeggenschap moeten hebben op dit terrein. Zou een geweldig grote ‘luxaflex’ geen oplossing kunnen zijn?
Het lijkt een beetje op wetenschapsfictie dat idee van een gigantisch soort ‘luxflex’ dat de kwetsbaarste landen moet beschermen tegen de kwalijkste effecten van de klimaatverandering.
Het is al lang bekend dat luchtverontreiniging zoals rook of vulkaanuitbarstingen kunnen leiden tot temperatuurverlagingen. Dat is voor Harvard-onderzoekers aanleiding voor hun experiment geweest: de gestuurde stratosferische verstoring, in Engelse afko SCoPEx. Daarbij wordt een ballon gebruikt om op 20 km hoogte deeltjes in de lucht te brengen die zonlicht moeten reflecteren.
Nu hebben onderzoekers van opkomende landen zoals Brazilië, Bangladesh, Ethiopië, India, China en Thailand de handen ineen geslagen. Ze betogen in het blad ‘Nature’ dat arme landen in deze de leiding zouden moeten nemen, aangezien die het meeste te winnen of verliezen zouden hebben met het gebruik van geotechnieken.
“Zonnegeotechniek om deeltjes in de stratosfeer te introduceren om een beetje zonlicht te reflecteren is een manier die de planeet snel zou kunnen afkoelen”, schrijven de onderzoekers. “Die techniek is vreemd en verontrustend. Het gaat om technieken die doen denken aan sciencefiction: vliegtuigen die de stratosfeer injecteren met zonreflecterende deeltjes en schepen die golven omvormen tot laaghangende wolken die witter zijn om meer zonlicht te reflecteren. Als dat zou kunnen worden verwezenlijkt, technisch en politiek, dan zou de opwarming kunnen worden vertraagd, gestopt of zelfs omgekeerd binnen een of twee jaar.”
Controversieel
“Die techniek is controversieel en dat is terecht”, schrijven de onderzoekers. “Het is nog te vroeg om te zeggen wat de gevolgen zullen zijn. Het zou kunnen helpen maar ook de verkeerde kant op kunnen gaan. Ontwikkelende landen hebben het meest te winnen of te verliezen en zouden daarom een belangrijke rol moeten spelen bij het onderzoek en de beslissingen rond geotechnieken”, vinden de onderzoekers.
Atiq Rahman van het centrum voor geavanceerde studies in Bangladesh, een van de initiatiefnemers van de oproep, stelt dat geotechnieken gevaarlijk kunnen zijn. “Maar we moeten weten voor landen als Bangladesh of ze gevaarlijker zijn dan het passeren van de 1,5°C-grens. Dat maakt veel uit voor die landen. Het hele idee is idioot, maar het krijgt een beetje vaste voet in de wereld van het onderzoek.” Hij zegt nog geen uitspraken te kunnen doen of geotechnieken al of niet zouden kunnen werken.
Een uitgelekt rapport over aardopwarming dat het VN-klimaatforum in oktober zal publiceren is niet positief over geotechnieken: die zouden economisch, sociaal en institutioneel (?;as) onhaalbaar zijn.
Bron: the Guardian