Een elektronische revolutie, noemde het persbericht de vinding, die in een heus wetenschappelijk tijdschrift uit de doeken werd gedaan. Of misschien is het toch ook ergens goed voor: weg met de batterijen, die dure materiaalverspillers! De onderzoekers denken dat hun vinding ook zou kunnen fungeren in medische en andere apparaten.
Ze gingen op zoek naar alternatieven voor batterijen. Dat valt in ze te prijzen. Een van de mogelijke oplossingen die ze onderzochten waren triboelektrische nanogeneratoren, tengs. Die verzamelen elektrische energie uit wrijving. Het idee is er en het werkt ook wel maar om het echt praktisch te maken bleek nog niet zo simpel vanwege de geringe opslagmogelijkheden en de lage omzettingsrendementen. Kennelijk hebben onderzoeker Sang-Jae Kim en zijn collega’s van de Jeju-universiteit daar wat op gevonden.
Badeendjes
De tengs die in de badeendjes werd ‘ingebouwd’ bestonden uit aluminium plaatjes (elektroden) gescheiden door een siliconachtige folie. Door in de eendjes te knijpen of te schudden, ontstond er tussen die elektroden een ladingsverschil. De tengs oogstten genoeg energie om een paar leds te laten gloeien. Dat zou naar meer (en vooral beter) moeten smaken. De onderzoekers verwachten dat hun vinding niet beperkt blijft tot leds op badeendjes. Op naar de batterijloze samenleving.
Bron: EurekAlerthttps://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-05/acs-bt050918.php