Wijzelf kunnen veel doen om opwarming onder 1,5° te houden

Klimaatverandering en aardopwarmingMensen zeggen zich zorgen te maken over de aardopwarming, maar koesteren zich tevens in de veilige gedachte dat ‘de politiek’ die zaak moet oplossen. Het is hier al vaker betoogd dat ons overdadige consumptiegedrag mede schuldig is aan de klimaatverandering. Waar en hoe gaan we op vakantie? Wat eten we? Hoe wonen we? Enzovoort. En inderdaad: nieuw onderzoek van de IIASA heeft aannemelijk gemaakt dat door ons gedrag en gewoontes aan te passen we de opwarming onder de 1,5° C kunnen houden. We zijn zelf het klimaat…
De studie toont dat het drastisch veranderen van onze leef- en comsumptiegewoontes er voor kan zorgen dat ook het armere deel van de wereld een menswaardig bestaan kan hebben terwijl we de aarde (en onszelf) redden van een al te forse opwarming. Daarvoor hebben we geen vaak onbewezen kunstgrepen als geotechnieken voor nodig, betogen de onderzoekers van het IIASA (het instituut voor toegepaste systeemanalyse).
“Onze analyse toont hoe een reeks sociale, technologische en gedragsveranderingen ondersteund door een beleid van energiebesparing en het verminderen van koolstofgebruik de historische lijn voor de aldoor maar groeiende energievraag kunnen doorbreken”, zegt hoofdauteur Arnulf Grubler. Een snelle afslanking van het energiesysteem tussen nu en 2050 zou de overgang van van fossiel naar duurzaam veel haalbaarder maken, denken de IIASA-onderzoekers.
Ze bekeken een hele reeks innovaties die de uitstoot van broeikasgassen kan helpen terugschroeven. Toegepast op de energie die gebruikt wordt voor vervoer, in huizen en bedrijfsgebouwen en voor de productie zouden die aanzienlijke reducties kunnen opleveren. Zo zouden elektrische voertuigen de energiebehoefte voor vervoer in 2050 met 60% kunnen terugdringen. Ik begrijp dat daar wel wat logistieke ingrepen voor nodig zijn zoals maximale bezetting en vervoer op afroep. Voor de hand liggend is dat er strengere energienormen voor woningen en gebouwen moeten komen, nieuwe maar ook bestaande.

Minder vlees</h2?
Dat zijn allemaal geen dingen waar wijzelf veel aan kunnen doen. Wel als het om eten gaat. Minder vlees eten bij eenzelfde calorische consumptie zou de uitstoot door de landbouw aanzienlijk reduceren, terwijl er daardoor in 2050 nieuw bos zou kunnen worden aangelegd ter grootte van Bangladesh en Italië bij elkaar.
Grubler: “De manier waarop we als eindgebruikers omgaan met ons dagelijks leven heeft een groot effect op de manier waarop goederen worden gemaakt en vervoerd, gebouwen worden neergezet en voedsel verbouwd. Wij als energieverbruikers bepalen uiteindelijk de omzetting van het energiesysteem om aan de klimaatdoelen te voldoen.”
Als we de vraag naar energie in 2050 met 40% zouden kunnen drukken dan zou de huidige groei van de inzet van duurzame energie meer dan voldoende zijn om aan de energiebehoefte in de toekomst te kunnen voldoen zonder dat we hoeven te grijpen naar technieken om kooldioxide ‘op te bergen’,zo stellen de onderzoekers.

“Niet alleen biedt ons scenario een manier om de aardopwarming onder de 1,5° C te houden met wat al mogelijk is, maar het geeft ook aan dat de drastische inperking van de broeikasgasuitstoot een hele reeks ontwikkelingen steunt in het Zuiden (de armere delen van de wereld; as), van een verhoging van de levensstandaard tot schonere lucht en een betere gezondheid”, zegt medeonderzoeker Charlie Wilson.

Beleidsmakers

Hoewel wij als eindgebruikers een belangrijke rol spelen benadrukken de onderzoekers dat de beleidsmakers en -uitvoerders er wel degelijk (ook) de schouders onder zullen moeten zetten. Grubler: “De gemeenschap van wereldleiders en multinationale ondernemingen tot en met de individuele consumenten en burgers zullen in actie moeten komen om een gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen terwijl we meteen ook de welvaart van velen kunnen vergroten. Ons onderzoek geeft aan hoe dat kan.”

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.