De ziekte van Parkinson is na Alzheimer de meeste voorkomende ziekte die de vermogens van de hersens aantast. Voor beide is geen geneeswijze. Nu lijkt het er op dat onderzoekers van de universiteit van Barcelona een stof hebben gevonden, SynuClean-D gedoopt, die de eiwitophopingen in de dopaminecellen van de hersens afbreken en daarmee ook het voortschrijden van de ziekte. Althans, dat werkte zo bij het modelproefdier de kleine Caenorhabditis elegans-worm.
De onderzoekers analyseerden de mogelijkheden van 14 000 verschillende stoffen. Daarvan bleek de genoemde SynuClean-D de ophoping van alfa-synucleïne af te remmen en de reeds gevormde amyloïdevezels af te breken.
De C. elegans is een diertje dat vaker als ‘model’ wordt genomen voor neurodegeneratieve ziektes. Het bleek dat het middel bij de diertjes de ophoping van alfa-synucleïne aanzienlijk terugbracht. Daardoor ontstonden er geen giftige eiwitconcentraties en bleven de dopamineproducerende neuronen intact. “Alles lijkt er op te wijzen dat dit molecuul in de toekomst kan worden ingezet voor de behandeling van neurodegeneratieve ziektes als Parkinson”, zegt onderzoeksleider Salvador Ventura vol bravoure.
Zoektocht
Om SynuClean-D uit de 14 000 stoffen te ziften hadden de onderzoekers een methodiek ontwikkeld. Eerst moest een ‘kandidaat’ alfa-synucleïne in een oplossing met tal van andere verbindingen weten te lokaliseren. Kon zo’n kandidaat dat, dan werd in kweken van hersencellen gekeken wat de biofysische eigenschappen van die stof waren. Als die pasten in het pakket van eisen dan moest het wormpje er aan geloven.
Bij de C. elegans wordt alfa-synucleïne aangemaakt in de spieren en in de dopamineneuronen. Door SynuClean-D verbeterde de beweeglijkheid van de beestjes en werden ze beschermd tegen neurale degeneratie, aldus de onderzoekers.
Bron: EurekAlert