Bijenhouders in de VS zullen zo’n 13% van hun populatie verliezen door de bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden om de overbrenger van het zikavirus te bestrijden, zo blijkt uit recent onderzoek. Op de een of andere manier krijg ik de indruk dat steeds de bijen weer het haasje zijn. Dit voorbeeld toont maar weer eens aan hoe kortzichtig mensen zijn.
In het zuiden van de VS worden bestrijdingsmiddelen gebruikt om muggen te verdelgen die het virus verspreiden. Het huidige onderzoek volgde op verontrustende berichten in 2016 over massale bijensterfte. Honingbijen komen in de VS niet van nature voor (schrijft het persbericht), maar worden voornamelijk gehouden door imkers. Onderzoekers van de universiteit van Exeter (Eng) en van Califormië in Berkeley vergeleken gegevens van populatiedichtheden in diverse delen van het land en berekenden daaruit het risico van de muggenbestrijding voor de bijenstand.
“Een kolonie die onverwacht zou worden blootgesteld aan de pesticiden zou vrijwel zeker worden weggevaagd”, zegt onderzoeker Lewis Bartlett van de universiteit van Exeter. “Bijenhouders in de VS verplaatsen hun kolonies ten behoeve van de boeren. Een imker met al zijn bijen in een bepaald gebied kan die allemaal verliezen.”
Het antimuggenmiddel wordt in de zomer verspreid. Dan zijn de muggen het actiefst, maar hetzelfde geldt natuurlijk ook voor de bijen. In sommige staten zoals Florida wordt er redelijk zorgvuldig met die bestrijding omgesprongen om bijkomende schade zo veel mogelijk te beperken. Dat is lang niet overal zo. Bartlett: “Aan het begin van ons onderzoek hebben we een imker gesproken die al haar bijen kwijt is. Het vak van imker is erg traditioneel en gaat vaak van generatie op generatie. Veel imkers hebben het nu moeilijk.”
Nu bijen het door allerlei omstandigheden toch al zo moeilijk hebben kan een relatief kleine bedreiging de druppel zijn die de emmer doet overlopen. De onderzoekers vrezen dat die ontwikkelingen grote gevolgen kunnen hebben voor de landbouw en de voedselprijzen.
Ondoordacht
De onderzoekers vinden dat er nog ondoordacht is begonnen met dure en gevaarlijke bestrijdingsmaatregelen. Het onderzoek heeft zich, om praktische redenen, uitsluitend gericht op honingbijen. Die kunnen beter tegen een stootje dan andere bijen. Te vrezen valt dat het daarmee erger zal zijn gesteld, stelt Bartlett.
Bron: Science Daily