Resistente bacteriën veroorzaakten in 2015 33 000 doden in EU

33 000 doden in EUplus per jaar door multiresistente bacterien

De ziektelast (niet alleen het sterftecijfer) per 100 000 inwoners in de EU (min Griekenland) plus Noorwegen en IJsland als gevolg van antibioticaresistentie (afb: the Lancet)

Al jaren wordt er gesproken over de dreigende onwerkzaamheid van antibiotica. Door overvloedig gebruik van die middelen zijn diverse bacteriestammen ongevoelig geworden voor diverse antibkotica. Onderzoekers hebben nu een uitgezocht wat het dodelijk gevolg is van die toenemende multiresistentie bij bacteriën. Daardoor kunnen nu (nog)~ eenvoudig te behandelen infecties dodelijk worden. De onderzoekers kwamen uit op een aantal van 33 000 doden in 2015 in, grofweg, in de EUplus. Dat sterftecijfer is sedert 2007 groeiende.
Antibioticaresistentie dreigt, niet in de laatste plaats door overmatig gebruik, maar een eerder onderzoek uit 2015 kwam tot ietwat overtrokken cijfers. Jaarlijks zouden er in de wereld tienmiljoen mensen sterven als van antibioticaresistentie (niet bij mensen maar bij de ziekteverwekkende bacteriën). Het probleem met dat onderzoek was dat niet alleen gekeken werd naar organismen die gevoelig zijn voor antibiotica (bacteriën), maar ook naar virussen en andere ziekteverwekkers die ongevoelig zijn voor antibiotica.
In het huidige onderzoek is alleen gekeken naar infecties door zestien veelvoorkomende multiresistente bacteriën die in 2015 werden geregistreerd bij het Europese EARS-Net. Alle grote ziekenhuizen in Europa ( de EU min Griekenland plus IJsland en Noorwegen) nemen daar aan deel.
In 2015 bleken volgens die registratie 670 000 mensen besmet te zijn met multiresistente bacteriën. Voor 33 000 daarvan was die besmetting dodelijk. De slachtoffers waren vooral jonge kinderen en ouderen.

Ziekenhuizen

Het wrange van het verhaal is dat bijna driekwart van die besmettingen werd opgedaan in ziekenhuizen of andere zorginstellingen, zo meldden de onderzoekers. In 39% van de gevallen werden de patiënten besmet door een bacterie waartegen ook een reserve-antibioticum niets uithaalde. Dan wordt de behandeling problematisch.

Er bestaat ook groot verschil tussen de diverse landen. In Noord-Europa, waar in ieder geval artsen duidelijk minder makkelijk op antibiotica terugvallen dan in het zuidelijk deel van Europa, is de situatie een stuk minder zorgelijk dan in het zuiden. Nederland hoort wat dat betreft tot Noord-Europa (zie afb), België neigt naar het zuiden.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.