Overstappen op elektriciteit helpt ons niet de klimaatdoelen te halen, zolang die afkomstig is van fossiele brandstoffen, stelt het Internationale Energieagentschap in zijn jaarverslag.
De elektrische auto is helemaal in en er zijn mensen die denken dat die een oplossing zijn voor ons klimaatprobleem, maar dat is natuurlijk volslagen nonsens. Ook elektrische auto’s moeten hun energie ergens vandaan halen. Het electrificeren van de energievoorziening heeft volgens het jongste verslag van het IEA geen enkel positief effect voor de klimaatverandering zolang die elektriciteit wordt opgewekt door verbranding van fossiele brandstoffen.
Als we het over energie hebben, hebben we het vaak over stroom/elektriciteit, maar vervoer en verwarming maakte tot voor niet zo lang geleden het grootste deel van het energieverbruik uit (tweederde in Nederland). Het elektrificeren van vervoer en verwarming zou volgens de IEA tot een stijging van de vraag naar stroom met 60 tot 90%.
Elektrificering heeft wel voordelen. Zo wordt de lucht lokaal schoner, maar bij de centrales moeten maatregelen worden genomen om de koolstofstroom uit de afgassen te halen als we de klimaatdoelstellingen willen halen die eind 2015 in Parijs zijn afgesproken.
Hernieuwbare energie wordt steeds goedkoper en ontwikkelt zich snel, maar het probleem is hoe je wisselend wind- en zonne-energievermogen inpast in je leveringsnet. In het VK en Duitsland wordt tussen de 15 en 25% stroom duurzaam opgewekt (dwz zon en wind), maar het aandeel zal steeds groter worden, ook in andere landen. Dat vergt een grote flexibiliteit van het stroomnet.
Daarmee groeit de behoefte aan opslag. Je kunt de leverzekerheid ook garanderen met fossiel gestookte centrales of met kerncentrales (maar daar hebben we het al over gehad).
Kolencentrales
Om die klimaatdoelen te halen zouden er geen kolencentrales meer bij mogen komen. “Er zijn twee mogelijkheden”, zegt IEA-onderzoekster en samenstelster van het rapport Laura Cozzi. “Of alle nieuwe centrales stoten geen kooldioxide meer uit of we gebruiken de huidige infrastructuur en verminderen de uitstoot daarvan. Veel kolencentrales in Azië zijn nog geen vijftien jaar oud en verre van afgeschreven. Kolencentrales produceren per kWu verreweg de meeste koolstofdioxide van alle fossielgestookte centrales.
Heel voorzichtig brengt Cozzi ook de kerncentrales ter sprake. Veel kerncentrales in Europa en de VS lopen op hun laatste benen en staan nu voor het dilemma over te stappen op duurzaam of het continueren van kernenergie met nog steeds dat grote afvalprobleem (a doen sommigen daar heel schamper over (‘appel’).
Het agentschap schat dat 70% van de energie-investeringen tot 2040, zo’n 1,7 biljoen euro, op rekening van overheden komt. “De overheden zijn aan zet als het gaat om het succes van de energieovergang”, zegt medeauteur van het jaarverslag Tim Gould.
Bron: Le Monde