Er leven op de aarde bijna achtmiljard mensen (dat waren er in 1950 2,6 miljard). Eenvijfde daarvan is afhankelijk van wild (planten, dieren, schimmels en wat er nog meer leeft), maar veel soorten die de mens nodig heeft voor zijn voortbestaan worden allesbehalve duurzaam (hernieuwbaar) gebruikt/verbruikt, zo blijkt uit een grootschalige analyse. Volgens eerder onderzoek uit 2019 zouden eenmiljoen soorten (planten en dieren) worden bedreigd met uitsterving. Door de eveneens door de mens veroorzaakte klimaatopwarming wordt die trend nog eens versterkt. Lees verder
Higgsboson tien jaar geleden ontdekt maar nog veel open vragen
Tien jaar geleden werd het Higgsdeeltje voor het eerst waargenomen. Dat zou zorgen voor de massa van materie. In de tussentijd hebben vooral onderzoekers rond de grote hadronbotser (LHC) dit boson aan een nadere inspectie onderworpen. Een van de grote vragen was of het deeltje netjes volgens de theorie met andere deeltjes wisselwerkt. Met krachtdeeltjes als fotonen, W- en Z-bosonen was geconstateerd bij de ontdekking, gebeurt dat al. In 2016 lukte het met materiedeeltjes als quarks en leptonen. In 2018 werd ook de wisselwerking met de topquark vastgesteld. Toch zijn lang niet alle vragen beantwoord. Lees verder
Foute wetenschappelijke artikelen lijken interessanter dan goede
Het lijkt er op dat de wetenschap een prima methode heeft om waarheid van verzinsel te scheiden (de falsificatie en de beoordeling door gelijken) maar dat is niet helemaal waar. Uit onderzoek van Ágnes Horvát en collega’s van de Northwesternuniversiteit blijkt dat teruggetrokken artikelen twee keer zo vaak worden geciteerd door pers en sociale media e.d. dan soortgelijke artikelen met een zelfde ‘status’ in dezelfde bladen gepubliceerd maar die alle kritiek hebben doorstaan. Lees verder
Micro-organismen onder de grond zijn reuzeactief
99% van het zoete water op aarde is grondwater. Het blijkt dat die ondergrondse micro-organismen in dat grondwater hyperactief zijn ondanks het ontbreken van zonlicht. Ze moeten hun energie noodgedwongen halen uit zwavel of plantenresten. Toch is hun productie, het vastleggen van koolstof in organische verbindingen, per cel net zo hoog als die van plankton dat volop van de energierijke zon kan profiteren. Tezamen binden die grondwaterorganismen ten minste zo’n 110 miljoen ton koolstof, maar dat zou zo maar zelfs 260 miljoen ton kunnen zijn. Dat is maar 0,25% van de mondiale koolstofvastlegging door organismen en planten, maar dat is aanzienlijk meer dan vermoed. Lees verder
Maken ‘kalmerende’ netwerken in hersens mens die soort apart?
De mens heeft zich altijd ver verheven boven de rest van de soorten gezien. Feit is dat de diersoort mens meer dan andere soorten heeft gecreëerd, zowel in positieve als negatieve zin. Onderzoekers vergeleken netwerken in de hersens van mensen, muizen en apen. Ze stuitten op een netwerk van remmende hersencellen dat tien keer sterker vernet was dan bij muizen. Wat dat precies doet is nog onbekend, maar zou die ‘rem’ de diersoort mens bijzonder (dus ook destructief) hebben gemaakt, maar hoe zit het dan met makaken? Lees verder
Voorbereidende besprekingen biodiversiteitscongres COP15 lijken mislukt
De besprekingen op een voorbereidings-congres voor de COP15 in Montréal eind december over de biodiversiteit lijken mislukt. Er gaat een brandbrief van milieu- en natuurorganisaties naar de wereldleiders om eindelijk haast te maken met maatregelen de biodiversiteit op de wereld te redden. Landen lijken zich nog steeds weinig aan te trekken van de alarmfase die drie jaar geleden werd ingeluid. Hele ecosystemen zouden op instorten staan. Lees verder
Achteruitgang trekvogels wordt vooral veroorzaakt door de mens
Er woedt al jaren een heftige discussie over de vogeldoden die windenergie veroorzaakt (terwijl zelden wordt berekend hoeveel vogels overlijden door botsingen met auto’s of gebouwen), maar vogels krijgen ook op andere terreinen te maken met de verwoestende ‘vindingrijkheid’ en expansiedrift van de mens. Wereldwijd gaat het aantal trekvogels achteruit, doordat ze van de wijs gebracht worden door de veranderingen in het landschap die de mens onvermoeibaar realiseert in de vorm van wegen en bebouwingen maar ook doordat ze zich tegen objecten doodvliegen of worden neergeschoten, zo blijkt uit onderzoek van ook satellietgegevens boven Europa, Afrika en West-Azië. Lees verder
Fusie-energie dreigt onbereikbaar te worden door gebrek aan ‘brandstof’
Tritium is een belangrijke (wezenlijke?) component voor het fusieproces tussen twee waterstofisotopen (deuterium en tritium). Bij fusie van twee kernen ontstaan heliumkernen (4He) en een hoop energie: zon op aarde spelen. En die energie zou schoon zijn. Die levert (haast) geen radioactieve producten zoals broer kernsplitsing, de ‘normale’ vorm van kernenergie. Klein probleempje: tritium is vreselijk schaars. ITER, de fusiereactor in aanbouw in Frankrijk, nog steeds een proefreactor, zou in zijn eentje bijna alle tritiumvoorraden opslokken. Wordt kernfusie een doodgeboren kind? Lees verder
Schildpadden lijken geen/weinig last te hebben van veroudering
Volgens evolutietheorieën gaan de vermogens van levende organismen met de jaren steeds verder achteruit en uiteindelijk laten die het leven. Toch lijkt het er op dat sommige soorten geen last hebben van die voortdurende achteruitgang zoals schildpadden, of althans veel minder erg dan de rest van de organismen. Onder gunstige omstandigheden stopt die veroudering zelfs. De zwarte moerasschildpad zou zelfs kunnen ‘verjongen’. Lees verder
Kunstmatige fotosynthese produceert voedsel zonder zonlicht
Al langer wordt er gesleuteld aan manieren om de natuurlijke fotosynthese, waarbij zonlicht wordt gebruikt om water en koolstof om te zetten in hele reeksen organische stoffen, te verbeteren. Onderzoekers schijnen met zo’n kunstmatige fotosyntheseproces voedsel te hebben geproduceerd zonder zonlicht nodig te hebben. Ze hadden daarvoor wel de hulp nodig van organismen als algen of gisten, die het ontstane acetaat (azijnzuur) omzetten in voor de mens bruikbare voedingstoffen, maar ook planten zouden gedijen in de duisternis. Dat zou voor sommige voedingsproducten vele malen efficiënter gaan de bruikbare manier. Lees verder